I bane åtte ledet Ingvaldsen fra start til mål og lekte seg til en semifinale i VM med tiden 44,39, raskest av alle i forsøket og norsk rekord.

– Jeg er litt i sjokk. Det er jo nesten europarekord i forsøket. Det er ganske drøyt, for å være ærlig, sier Ingvaldsen til NRK.

Europarekorden er på 44,33 satt av østtyske Thomas Schönlebe i 1987.

Ingvaldsen overtok derimot den nordiske rekorden på 400 meter flatt fra svenske Johan Wissman, som løp 44,56 under VM i 2007. Ingvaldsens tid er den niende beste i verden i 2023. Steven Gardiner fra Bahrain har gjort årets beste løp på 43,74.

– Jeg så 43 på tavlen, og da var jeg sånn tre meter unna. Da tenkte jeg bare «hæ?». Så ble det 44,3. Jeg fikk litt sjokk da. Jeg har fått en del sjokk i sommer, sier Ingvaldsen.

Nå venter semifinale tirsdag. Finalen går torsdag.

– Det er noe av det villeste jeg har sett, sier NRK-ekspert Christina Vukicevic Demidov.

Dette er andre gang Ingvaldsen løper inn til ny norsk rekord på 400 meter. I sommer løp han inn til 44,86 på Bislett og slettet Warholms rekord på 44,87.

– Jeg visste allerede da at jeg hadde mer inne, men helt ned på 44,3 hadde jeg ikke trodd. Jeg brukte litt krefter, men jeg har spydd før, og det gjorde jeg ikke nå, sier Ingvaldsen til VG.

KONTROLL: Karsten Warholm er kvalifisert for semifinale. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

En drøy time etter Ingvaldsens superløp, tok Karsten Warholm seg videre fra forsøksheatet til semifinale på 400 meter hekk. Warholm ledet inn på oppløpet, men de siste meterne snek franske Wilfried Hapo seg forbi, uten at det har noe betydning. Hapos tid ble 48,63 – Warholms 48,76.

Warholm fikk med seg Ingvaldsens rekord før eget løp.

– Det er en fantastisk tid, det er så jævlig fort. Han tok mange skalper i innledende runde nå. Det er rett og slett spinnvilt, jeg håper han får så mye kred som han fortjener, sier Warholm.

– Det er helt sykt, sier Warholm til NRK.

Semifinalen går mandag, mens det er finale onsdag.

AKKURAT IKKE: Henriette Jæger var utrolig nære semifinale. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Like bra gikk det ikke for Henriette Jæger. Aremarksløperen løp inn til 51,33 i det nest siste heatet. Det så ut til å holde til en semifinaleplass, men så gikk det styggfort i det siste heatet.

Til slutt var Jæger seks hundredeler fra å ta seg videre. De tre beste i hvert heat og de seks beste tidene tok seg videre til semifinalen.

Jæger hadde den syvende beste tiden og ble nummer fire i sitt heat.

– Det går greit, men jeg er litt småskuffet. Jeg løp mitt aller beste løp, sier Jæger til NRK.

Andre norske søndag:

  • 17.30: Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås i semifinale på 1500 meter

  • 17.50: Eivind Henriksen i finale i sleggekasting

  • 18.25: Zerei Kbrom Mezngi i finale på 10.000 meter

Se hele VM-programmet her.