(Novak Djokovic–Casper Ruud 7–6, 6–3, 7–5)

– Kanskje alle gode ting er tre for meg, sa Casper Ruud foran sin tredje Grand Slam-finale.

Han må nok heller satse på at med det fjerde skal det skje. For dette var Novak Djokovics dag. Nå er han størst. 36-åringen fra Serbia er eneste herretennisspilleren i verden med 23 Grand Slam-triumfer. Rafael Nadal har 22. Djokovic trengte to matchballer, så var det gjort.

– En ny dag og en rekord. Og en ny dag hvor du skriver tennishistorie. Det er utrolig hvor god du er, og hvilken inspirasjon du er for mange i verden. Jeg er glad for at jeg får være den første til å gratulere seg herfra, sier Casper Ruud til Djokovic nede på grusen i takketalen etter kampen.

Djokovic la seg ned på grusen etter at seieren var i boks, mens publikum reiste seg og ga ham et langt brøl og applaus. 36-åringen hoppet i glede foran fansen og egen lagboks hvor støtteapparatet satt. Han løp opp til familien og delte ut klemmer.

Så gråt han.

Novak Djokovic ble historisk. Foto: LISI NIESNER / Reuters

Casper Ruud fikk en enorm start på kampen foran et fullsatt Philippe-Chatrier med mange superstjerner fra både idretts- og filmverden som hadde kommet for å se finalen.

24-åringen startet med et blankt servegame, så brøt han serven til Djokovic. De 15.000 tilskuerne på fantastiske Philippe-Chatrier svarte med å gi Ruud massiv applaus. I boksen til Team Ruud satt trenerpappa Christian, mamma Lele, søstre, kjæresten Maria Galligani, managertante og resten av det sportslige støtteapparatet.

Det var veldig varmt da kampen startet i Paris litt over klokken 15, men gradene sank litt etter hvert. Foto: LISI NIESNER / Reuters

Ruud ledet 3–0 før Djokovic svarte med å ta eget servegame. Etter 30 minutter ledet Ruud 4–1. Så våknet serberen og brøt serven til Ruud og reduserte til 4–3 og 4–4.

Ruud sto for sin del av underholdningen og begeistret publikum til ellevill jubel ved å slå en lang ball mellom benene med ryggen mot nettet, og avsluttet den slik:

GLEDE: Novak Djokovic. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Men det var Djokovic som tok settet, serberen vant 7–1 i tiebreak. 1. sett var over etter en time og 23 minutter.

Ruud tapte finalen mot Nadal 6–3, 6–3, 6–0 i fjor, da tok Nadal ni strake game på slutten av kampen. Det var en åpenbart mye mer selvsikker Ruud, med et mye mer offensivt kroppsspråk, som sto i finalen i år. Selv om Djokovic suste av gårde og kjapt ledet 3–0 i 2. sett.

Tom Brady er en av verdens aller største idrettsstjerner, han har nettopp pensjonert seg fra amerikansk fotball og var i Paris for å se tennis. Han satte sammen med konen til Novak Djokovic, Jelena. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
Skuespiller Jake Gyllenhaal var til stede på French Open-finalen. Foto: Thibault Camus / AP

Nordmannen hadde franske tilhengere på tribunen: «Allez Casper» kom innimellom. Og tilrop som «Ruuuuuuuuuuuu», franskmenn får ikke med seg d-en på slutten. Og 24-åringen fra Snarøya tok seg sammen og tok tre game.

I 3. sett på stillingen 4–3 til Ruud kom til og med bølgen til Paris. Og den gikk runde på runde på runde, dommeren måtte pent be folk slutte. Selv da ville de ikke gi seg.

Nadal brukte to timer og 18 minutter på å slå Ruud i fjor. Djokovic måtte ha over tre timer og 13 minutter på å slå Ruud. Djokovic tok 11 poeng på rad før matchballene.

Ruud var også i finalen i US Open i september i fjor. Da ble det tap mot Carlos Alcaraz.