Trøndelag fotballkrets går inn i den nye fotballsesongen med en nysignert treårsavtale med Rosenborg.

Avtalen skal styrke alle klubber i trøndersk fotball og forplikter samarbeidet mellom kretsen og toppklubben som har vært av mer uformell karakter siden 90-tallet.

– Mye var bra, men vi så at mye kunne bli bedre, sier Jan-Roar Saltvik, leder i Trøndelag fotballkrets.

Han anslår at avtalen har en verdi på 1,5-2 millioner kroner for kretsen.

– Kretsen skal ivareta klubbenes interesser. Dere blir ikke for tett på Rosenborg nå?

– Nei, samarbeidet er forankret i handlingsplanen til Norges Fotballforbund som sier at kretsene skal ha tett relasjon til toppklubbene. Kretsen skal passe på breddefotballen. Gode relasjonelle forbindelser til Rosenborg vil komme kretsens klubber til gode, mener Saltvik.

Vil fortsatt hente spillere

Tore Grønning, utviklingsleder i SalMar Akademiet utdyper:

– Rosenborg vil trenge 15-16-åringer fra andre klubber i framtida også. Vi vil levere tilbake gjennom samarbeidet med kretsen. Et godt samarbeid vil gi begge parter mer kunnskap, og slik vil man kunne treffe riktige beslutninger.

Verdien på nesten to millioner kroner hentes hovedsakelig ut gjennom bedre utnyttelse av ressursene sportslig, administrativt og kommersielt. En konsekvens er at kretsen ansetter en utviklingskonsulent i disse dager. Sportslig betyr blant annet avtalen at SalMar Akademiets trenere skal trene kretslagene for G14, G15 og G16. Rosenborg skal også bidra med trenerkompetanse på trenerutviklingstiltak i kretsen og regionen. Her får Rosenborg-ambassadør Øivind Husby en sentral rolle.

Ser på nye konsepter

Partene vil også samarbeide om keeperutvikling og karriereveiledning til unge spillere.

– Vi skal være på tilbudssiden, sier Grønning.

Partene er også enige om å jobbe for at Lerkendal utvikler seg til å ha en sentral rolle i utviklingsmiljøet i norsk fotball.

– Vi har unike arrangementsfasiliter. Vi ser blant annet på muligheten til å arrangere en nasjonal G14-turnering på Lerkendal neste år, sier Grønning.

Trøndersk fotballseminar, som ble arrangert for første gang sist høst, skal også videreutvikles.

– Det skal være et seminar av høy kvalitet, vår variant av «Cupfinaleseminaret» i regi av Norsk fotballtrenerforening, sier Grønning og Saltvik.

Tvinges til å tenke nytt

Innføringen av faste kampdager i aldersbestemt fotball har skapt hodebry for Trondheims-fotballen.

Færre treningstimer. Flere lag som deler bane, variable treningstider, lite tid til oppvarming før kamp og trening fram til klokka 22.30 for 14-åringer.

Det er noen av konsekvensene klubber i Trondheim forteller om etter at kretsstyret i høst vedtok å innføre faste kampdager for seriespillet. Til sammen skal cirka 35000 seriekamper avvikles.

– Dette får konsekvenser for kvaliteten på treningen og spillerutviklingen, frykter Dag Bordal, daglig leder i Sverresborg og Nasjonal fotball.

Han har ikke kunnet innfri noen av de nærmere 30 lagenes ønsker om treningstid og vet at treningstidskabalen har vært enda vanskeligere for de større bydelsklubbene. Han har fordelt treningstid etter prinsippet om at de yngste trener minst, de eldste mest.

Plassmangel

– Utfordringen er å finne nok plass til barna. Med flere spillere som deler bane, må treningene legges opp annerledes, sier han.

Å benytte seg av kretsens treningstid på Eberg eller Lade har vært uaktuelt.

– Det blir feil å reise Trondheim rundt for å trene. Å trene på klubbanlegget skaper identitet, sier Bordal.

– Har ordningen med faste kampdager noe positivt ved seg slik du ser det?

– Det kan presse fram gode ting med tanke på planlegging og innhold i treninger, men slik det er nå, er det ikke en god løsning. Mulig at flere vil se nytten av å bli en del av NFF Kvalitetsklubb i henhold til det organisatoriske innhold og «klubben som sjef».

Fikk mer struktur

Ranheim har også kjent på utfordringene, men styreleder i breddefotballen, Helge Flaathe, mener faste kampdager har tvunget fram mer struktur. Han har en 11´er-bane og en 7´er-bane til disposisjon for 800 spillere.

– Kampene må avvikles. Vi kan ikke trylle fram baner. Vi satte ned ei gruppe med trenere som kikket på innholdet i treningene og muligheten til mer rasjonell utnyttelse av banene da ordningen med faste kampdager kom. Vi har i hovedsak klart å innfri ønskene til våre lag, sier Flaathe.

Han beskriver banekapasiteten i bydelen som sprengt i sommerhalvåret, men et samarbeid med Jonsvatnet IL gjør at de også kan trene der.

– Jeg mener vi gir et godt tilbud i breddefotballen. Vi forholder oss til kretsens vedtak, og vår daglige leder har løpende dialog med dem, sier han.

Skal være ukas høydepunkt

Bakgrunnen for den faste kampdagen er å løfte kampen til ukas høydepunkt. Samtidig ønsker kretsen å redusere mengden av adminstrativt arbeid for både klubb og krets. De var klar over at endringen ville by på utfordringer for spesielt Trondheims-klubbene, men mener dette vil kunne frigjøre mer tid til trening.

- Vi har registrert disse tilbakemeldingene og er klar over problemet, særlig gjelder dette på vestsiden av Trondheim. Vi er opptatt av å utvikle et bedre kampprodukt for aldersbestemt fotball, men vi ser at endringen er utfordrende. Banekapasiteten er dårlig i flere bydeler, og vi ønsker at banene utnyttes fullt ut. Vi har respekt for at endringer tar tid, og vi skal ha god dialog med klubbene og lytte til erfaringene deres, sier Jan-Roar Saltvik, leder i Trøndelag fotballkrets.

Jan Roar Saltvik, leder i Trøndelag fotballkrets sier de er opptatt av å utvikle et bedre kampprodukt for aldersbestemt fotball. Foto: Vegard Eggen