Tall og bokstaver. Dokument etter dokument. I Excel.

Det ligner på et regnskap. Men nei. Det er planene til en 14 år gammel kommende landslagsstjerne.

For Frida Maanum begynte tidlig å føre opp dagsplaner i Excel. Og på ett tidspunkt hengte hun opp noen velvalgte ord over sengen.

Nå i ettertid kan planene leses som et vitnesbyrd på en etter hvert glimrende fotballkarriere.

Maanum er blitt en viktig spiller i Premier League-leder Arsenal. Og hun tror planene i Excel-arkene hjalp henne dit.

– Det funker nok ikke for alle, men det funker for meg, sier Maanum til Aftenposten på telefon fra Polen, der landslaget spiller VM-kvalifiseringskamp torsdag.

Det første avisoppslaget

Hva Maanum har skrevet i Excel-skjemaene, og hvordan hun bruker dem, kommer vi tilbake til.

Men først er det verdt å dvele ved hva som driver henne til å gjøre det. Maanum er nemlig ekstremt systematisk og målrettet, ifølge de som kjenner henne best.

Da bandysesongen var over i 2011, hadde 11 år gamle Maanum et spørsmål til treneren. Dialogen ble fanget opp i lokalavisen Budstikka:

– Kan jeg få lov til å låne keeperutstyret med hjem?

– Hvorfor det? var responsen.

– Fordi da kan jeg trene i sommer.

– Hvordan trener du da?

– Broren min kaster tennisballer på meg.

Etter hvert sluttet hun med bandy. Men den systematiske tankegangen rundt å bli god i noe, den har hun aldri sluttet med.

– Jeg har alltid hatt veldig mye fokus på egentrening, det å terpe på detaljer. Det gjør jeg fortsatt, sier Maanum

Maanum vokste opp i et stort hus på Jar i Bærum. Der bodde både familien hennes og familien til den jevngamle fetteren Jens. Storfamilien var oppslukt av fotball. Maanum begynte å spille i hagen omtrent fra hun kunne gå.

– Når ble fotball mer seriøst, på den måten at du satte deg mål?

– Jeg har alltid spilt fotball fordi det er gøy. Men jeg satte meg tidlig mål om å bli god og gikk systematisk til verks for å bli det. Fra jeg var 12–13–14 år var jeg målbevisst om hva jeg skulle jobbe med, sier Maanum.

– Som en hund etter ballen

Det syntes. Hun skilte seg ut da hun driblet fremover for guttelaget hun spilte på. Og hun gjorde seg bemerket da hun dukket opp på kretslaget til fotballtrener Glenn Kleven i 2012.

– Hun var som en hund etter ballen. Jeg så veldig, veldig tidlig at hun hadde noe spesielt. Men det alene betyr jo ikke at man blir en toppspiller, sier Kleven, som har fulgt Maanum tett frem til i dag.

Det som virkelig skulle skille Maanum fra resten, var treningsviljen, målbevisstheten og nysgjerrigheten. Hun har tatt i bruk utallige grep for å nå toppen. Her følger tre av de:

Frida Maanum som 14-åring. Hun spilte lenge med gutter. Foto: PRIVAT

1) Planer fra dag til dag

På ungdomsskolen begynte Maanum å føre opp treningsplanen sin i Excel. En tirsdag i mars sto det for eksempel «Morgen: Styrketrening» og «Kveld: Egentrening, oppvarming, avslutninger og teknikk».

Slik har Maanum holdt oversikten i årevis.

– Er du bevisst på at planleggingen kan bikke over og bli for mye?

– Det er ikke sånn at jeg måtte følge planen punkt til prikke, selv hvis jeg fikk en skade. Jeg følger ikke planen manisk, forklarer Maanum.

Slike skjemaer satte Frida Maanum opp i tenårene. Dette er fra april 2014, da var hun 14 år gammel. Foto: PRIVAT

2) Utviklingsmål

Landslagsspilleren har også pleid å ha konkrete mål for hva planene skal føre til.

For eksempel:

I 2016 la hun merke til en svakhet: Evnen til å avansere med ballen offensivt.

Derfor satte hun seg et hovedmål i 2017: Å bli mer direkte i spillestilen.

Hun lagde en modell for å klare hovedmålet. Den hang hun opp over sengen.

– Jeg har hele tiden hatt hovedmål som jeg strekker meg mot, og derunder delmål. Det handler om å sette seg mål for å være bevisst på de valgene man tar, sier Maanum.

Dette arket hang Frida Maanum over sengen. Det handlet om hvordan hun kunne bli mer direkte i spillestilen. Foto: PRIVAT

3) Mesterlære

– Mesterlære handler om å stille seg spørsmålet: Hva gjør de beste? sier Glenn Kleven.

Maanum følger nøye med på fotball.

– Damefotball, herrefotball, England, Spania – det som er. Hvis ikke det kolliderer med trening eller kamp, ser jeg stort sett på fotball hver dag, sier Maanum.

Ofte leter hun etter små detaljer hos spillerne. For eksempel hos Frenkie de Jong på Barcelona, en midtbanespiller som fascinerer Maanum.

– Jeg ser etter måten han beveger seg uten ball, hvordan han tar med seg ballen fremover og spiller gjennom ledd.

Tålmodigheten

Maanum er et av tidenes største fotballtalenter i Norge. Hun har vært veldig bevisst på å bygge sten for sten og hele veien tenke utvikling.

Det har også klubbvalgene hennes reflektert.

– Det handler om å ta riktig steg til rett tid, ikke bare hoppe på det første toget som kommer. Det er viktig å dominere på et nivå før jeg prøver neste nivå, sier Maanum.

Sånn tenkte hun da hun spilte for Lyn i 1. divisjon. Og sånn tenkte hun i det svenske topplaget Linköping. Da hun omsider begynte i Arsenal i sommer, tok hun nivået umiddelbart.

Nå får hun stadig mer tillit på det norske landslaget.

– Det handler om utviklingen hun har hatt. Etter overgangen til den engelske ligaen har hun tatt et stort steg fremover, sier landslagssjef Martin Sjögren.

Polen-Norge spilles torsdag klokken 19 og sendes på NRK2.

Frida Maanum imponerer i Arsenal. Her feirer hun et langskudd mot Everton, et mål som fikk mye oppmerksomhet i England. Foto: Andrew Couldridge