Trøndelag Fotballkrets vil innføre en rekke tiltak i breddefotballen.

Tiltakene skal på sikt også skal gagne toppklubbene som Rosenborg, Trondheims-Ørn og Ranheim.

– I Trøndelag har vi en årelang historie og kultur for å jobbe tett med en helhetlig utviklingstanke mellom topp- og breddefotball. Vi har innsett at det er en vei å gå, og kommer til å gjennomføre en rekke tiltak som vi tror kan gi avkastning på sikt, sier Jan Roar Saltvik, leder for fotballkretsen.

Tre grunnpilarer

Han gikk inn i rollen som leder fra 1. januar i år. Siden den gang har kretsen jobbet med å definere en utviklingsstrategi for å gi fotballen et løft, med innspill fra blant annet Rosenborg og Trondheims-Ørn.

– Strategien inkluderer konkrete tiltak for å ivareta en helhetlig utvikling. Det handler om å styrke det som skjer på grasrotnivå gjennom kvalitetsløft som trener- og klubbutvikling. Kretsen må ta større ansvar for å bringe ut den kunnskaper den besitter, sier Saltvik som mener samhandling mellom topp og bredde blir et avgjørende punkt for utvikling.

– Toppklubbene har et ansvar for å vise at de i praksis ønsker å samhandle med breddeklubbene og kretsen. Det er toppklubbene som høster av det som gjøres hver dag i breddeklubbene, mener han.

– For stort resultatfokus

For å skape fokus på utvikling fremfor resultat, innfører fotballkretsen endringer i seriemodellen i barnefotballen. Det innebærer blant annet spill tre mot tre i de yngste årsklassene, og det innføres 9-erfotball i 13-14-årsalderen, slik at overgangen til den vanlige 11-er fotballen ikke blir for stor. Seriemodellen omfatter både barne- og ungdomsfotballen og forslaget er ute på høring blant klubbene nå.

– Vi ønsker å ta ned resultatfokuset og frigjøre mer tid til trening. Det finnes en utålmodighet i dag der spillere er med på flere lag. Unge spillere må få tid til å modnes i takt med en naturlig utvikling og ambisjonsnivå. Dermed ønsker vi en tydeligere differensiering slik at spillere og lag kan oppnå å spille på et nivå som står i stil med ferdigheter, ambisjoner og forutsetninger, sier han om den nye seriemodellen som blir innført neste sesong.

Skal gi avkastning

Disse endringene tror kretsen kan gi trøndersk fotball avkastning – på sikt.

– Det er ikke noe «quick fix», men vi mener dette kan gi trøndersk fotball et løft på sikt. Utvikling skjer over tid og vi må ha troen på det vi holder på med. Det handler om ydmykhet for å lære av hverandre og ha et positivt engasjement. Vi må kunne lære av historien, men enda viktigere er det å rette blikket opp og frem, sier Saltvik.

Ønsker endringer velkommen

Trøndelag Fotballkrets nye utviklingsplan blir godt tatt i mot på Ranheim.

Kristoffer Løkberg spiller toppfotball for Ranheim, men er også ansatt i breddeavdelingen. Han er glad for fotballkretsens kommende tiltak.

– Det er ingen tvil om at breddefotballen har en vei å gå, og jeg har inntrykk av at det er der vi har størst forbedringspotensiale. Jeg føler vi trenger en holdningsendring i arbeidet med de unge, og er derfor positiv til at kretsen ønsker å løfte kompetansenivået, sier Løkberg.

Tvinges til ballkontakt

Ranheims Gutter 14-trener er spesielt fornøyd med fokuset på å styrke trenings- og kamphverdagen.

– Det er flere dyktige trenere på 13-årslagene og oppover, men det er mellom seks og tolv år man skal skape verktøykassen man skal hente ut redskaper fra senere i livet. Med tre mot tre og mindre baner i denne alderen, tvinges dem til å være i mye kontakt med ball. Det er basisferdighetene med ball som er viktigst i ung alder, mener Løkberg, som mener at mye kan forbedres, men er veldig klar på at mest mulig ballkontakt fra ung alder er veien å gå.

– Det er ingen vits i å ha ren jogging som oppvarming. I tillegg mener jeg at trenere må være klare på å holde fokus. Ikke hylle en spiller for å skyte ballen som hardt som mulig, men opptatt av å spille pasninger. Derfor er jeg for økt bevisstgjøring hos trenerne, sier han.