Kjetil Backen tar av fra Anchorage, søndag 2 februar. Backen regnes for å være en av de store favorittene til å vinne det 1850 kilometer lange løpet. Foto: SCANPIX

Da hadde Kjetil Backen vært i gang i litt over ett døgn i løpet som ender i Nome i Alaska - etter en konkurranse som strekker seg over 1800 kilometer og ni døgn med blodslit og søvnløshet.

Valgte pause

Mens flere løpere allerede har lagt ut fra Rohn, har Backen valgt å ta en litt lengre hvilepause her. Fire løpere er allerede i gang med strekningen mellom Rohn og Nikolai, mens Backen fôret hunder og tok det litt mer med ro.

Rohn er det femte sjekkpunktet etter starten i Willow like nord for Anchorage søndag ettermiddag (lokal tid).

En av de raskeste

På den siste distansen mellom Rainy Pass og Rohn hadde Kjetil Backen en av de absolutt raskeste etappetidene. Han kjørte strekningen på fire timer og 20 minutter. Så langt er han på denne strekningen bare slått av Martin Buser, som hadde tiden fire timer og 12 minutter.

Den andre norske deltageren i Iditarod, Sigrid Ekran , ligger også fortsatt svært godt plassert. Nå i morgentimene er også hun ankommet sjekkpunktet i Rohn og ligger på en 14. plass. Ekran deltar i verdens lengste sledehundløp for annen gang.

I god form

Ifølge nettsidene til Team Norway, som er laget til Kjetil Backen, er det fortsatt for tidlig til å se noen tendens i løpet. Det meldes om en sprek kjører og hunder i god form.

Porsgrunn-mannen deltar nå i Iditarod for tredje gang. De to første gangene (2002 og 2004) kjørte han inn til henholdsvis 10. og 3. plass.

Han har i tillegg meislet ut strategien for de to andre i Team Norway, Robert Sørlie og Bjørnar Andersen. Det har ført til blant annet to seire, ved Sørlie i 2003 og 2005.

Foto: GEIR TØNSET
Kjetil Backen har drevet aktivt med hundekjøring siden 1996. Her forbereder han seg til årets Femundløp, som gikk av stabelen i starten av februar. Foto: GEIR TØNSET
SIgrid Ekran ble beste nykommer og kvinnelige kjører med sin 20.-plass under fjorårets Iditarod, selv om en brukket nese og to blåveiser kostet henne 10-12 timer etter et ublidt møte med underlaget. Foto: KRISTINE NYBORG