De aller nærmeste har imidlertid kjent til gladmeldingen en god stund. Blant dem er mamma Kristin.

– Hun sa det til meg før påske. Jeg er ikke overrasket, for jeg ser hvor mye dette betyr for henne, sier moren til verdens beste kvinnelige langrennsløper til Adresseavisen.

Hun var på plass på Byåsen i går kveld, sammen med en rekke langrennsvenner fra Trøndersk Skilaug. Foreningen hadde årsmøte og Bjørgen var innbudt som hedersgjest.

– Verdens beste jobb

I et intervju med Ingar Gullbrekken gikk hun gjennom sin karriere, fra barneårene, via gjennombruddet og nedturene, og frem til i dag. Plutselig kom Bjørgen med den uventede meldingen, som hun opprinnelig varslet at skulle ut først på fredag. Noen minutter senere delte hun tankene rundt beslutningen med Adresseavisen.

– Jeg ville nok ha avsluttet i Holmenkollen hvis jeg hadde vært lei, men jeg måtte bare være hundre prosent sikker. Dette var egentlig ikke noen big deal for meg. Denne kvelden hos skilauget var en anledning hvor mange personer som har betydd mye for trøndersk idrett var samlet. De har bidratt til at jeg har kommet dit jeg er, sier Bjørgen.

– Hun har verdens beste jobb, konstaterer mamma Kristin, som sammen med manager Guri Hetland fulgte henne ut fra Byåsen-skolen i går kveld.

Ærlig om karrieren

Etter Skarverennet i helga drar Bjørgen på ferie i til USA, før oppkjøringen til en ny sesong starter 1. mai. Hovedmålene neste år blir Tour de Ski og den nye touren i Canada på slutten av sesongen.

I sin gjennomgang av karrieren i går kveld var det en ærlig Bjørgen som pratet om opp- og nedturene. Hun fortalte om det knalltøffe treningskjøret under Svein Tore Samdals ledelse, og er klar på at hun burde ha endret treningsopplegg raskere enn hun gjorde.

– Jeg hadde ti til tolv prosent med intervalltrening og kom til et punkt der kroppen ikke tok imot treningen. Når jeg ser tilbake, burde jeg ha endret på ting etter Torino-OL i 2006. Men jeg var ikke klar for det da.

Den avgjørende økta

Faktisk gikk det hele tre år før skidronningen, som fylte 35 år i mars, innså at hun måtte ta drastiske grep for å finne tilbake til gammel form. I går fortalte hun om den ene treningsøkta på sommeren i 2009, da hun for første kjente at kroppen fungerte for fullt igjen.

– Det var sent i juni i 2009, før Vancouver-OL. Jeg hadde trent mye rolig i tre måneder, og beina var helt annerledes enn før. Vi hadde ei intervalløkt, elghufs, sammen med resten av laget, med Therese Johaug og Kristin Størmer Steira. Og jeg klarte å henge på og være med dem. Da skjønte jeg at dette kunne gå riktig vei. Det snudde fort.

Etter det har Bjørgens karriere vært som et eventyr. Hun hadde braksuksess i Vancouver-OL i 2010, VM i Oslo året etter, Val di Fiemme-VM i 2013 og i Sotsji-OL i fjor.

Men i vinterens VM hadde hun ikke full klaff. I går kveld innrømmet Bjørgen at hun ikke er fornøyd med Falun-mesterskapet, til tross for to gull.

Kan bli nytt OL

– Jeg tok tre medaljer og er fornøyd med det, men formmessig var det under pari, sier Bjørgen, som nå får nye sjanser til å hente hjem pokaler i skiløypa.

Hun vil ikke bekrefte at hun fortsetter helt til neste OL, men mye tyder på det.

– Tre år går fort, men jeg tar et år av gangen, sier Bjørgen til Adresseavisen.

foto
I et intervju med Ingar Gullbrekken gikk hun gjennom sin karriere, fra barneårene, via gjennombruddet og nedturene, og frem til i dag. Plutselig kom Bjørgen med den uventede meldingen, som hun opprinnelig varslet at skulle ut først på fredag.