– Jeg føler ikke noen entusiasme og motivasjon til å jobbe videre akkurat nå. Jeg må gå noen runder med meg selv, sier Espelund til Adresseavisen.

Engelske David Gill trakk seg lørdag fra Fifas eksekutivkomité. Den nyvalgte visepresidenten i Fifa fant det upassende å være en del av den nåværende ledelsen.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: De viser oss fingeren

LES OGSÅ: NFF-presidenten åpner for å trekke Norge ut av FIFA

Espelund beskriver situasjonen som trist for fotballen.

– Men jeg nekter å gi opp. Det er nødt til å komme en endring. Man må ha tro på at det går an å forandre organisasjonen innenfra.

Hun var i Warsawa sist onsdag da hun bråvåknet til nyheten om det som kan være historiens største fotballskandale. Det var da sju høytstående fotballedere med koblinger til FIFA ble pågrepet av sveitsisk politi i Zürich mistenkt for ulike former for korrupsjon og hvitvasking av penger.

Klemmer ikke

Når VM-finalen for kvinner spilles i Vancouver 5. juli, kommer Karen Espelund til å møte Blatter for første gang siden dramatikken under kongressen i Zürich. Hun sitter i Fifas komité for kvinnefotball og blir ikke overrasket hvis den gjenvalgte presidenten blir møtt med pipekonsert i Canada, slik lederen av den ideelle fotballorganisasjonen ofte blir. Forholdet til Blatter beskriver hun slik:

– Han hilser på meg, men vi klemmer ikke, sier hun.

Espelund har lenge vært klar i sin kritikk av Blatters Fifa og er glad for at Norges Fotballforbund ble tydelig på at de gikk for Uefas anbefaling om å støtte Prins Alis kandidatur - og ikke Blatters.

– Jeg registrerte at noen dro den tilnærminga i tvil, sier hun og utdyper:

– Tida er overmoden for et nytt lederskap i Fifa. Nå skal Uefa legge en strategi for veien videre sammen med forbundene. Jeg ser at noen oppfatter Europa som arrogant, men det er ikke intensjonen vår. Vi besitter ikke alle svar og ønsker et bredt samarbeid med alle konføderasjonene, sier Espelund.

LES OGSÅ: Mange europeiske land stemte på Blatter

Konkrete endringsforslag

Hun reiser til Canada i morgen og vet at det kommer til å bli mange uformelle møter der om hvilken strategi man skal velge videre for å få endret Fifa. De nordiske landene fikk kort diskutert litt i Zürich, mens det er klart for nye møter i Uefa-regi under i Berlin under lørdagens Mesterliga-finale.

– Jeg har innspill jeg vil legge fram for Michel Platini, blant annet når det gjelder maktfordelingen i Fifa. Beslutningsprosessene er ikke i nærheten av demokrati, sier Espelund og kommer med følgende eksempler:

– I møter får vi kun saksliste og ingen sakspapirer. Det er mange kompetente mennesker fra hele verden som kan bidra, i stedet blir vi orientert og i mange tilfeller overrasket. Det er en vits. Og mens Uefa ber forbundene nominere kandidater til verv, plukker Fifa selv ut sine folk, sier Espelund som har sørget for å protokollført at sakspapirer mangler.

Hun mener også at Uefas ordning med aldersgrense på styremedlemmene bør gjelde Fifa.

– I Uefa er aldersgrensen 70 år. Det bør også være begrensning på hvor mange perioder en president kan sitte, sier hun.

Gir beskjed sist i juni

Mens Sepp Blatter sier at korrupsjonssaken handler om enkeltpersoner og ikke Fifa som organisasjon, er Espelund tydelig på at organisasjonskulturen må endres.

– Vi ønsker skifte av president, men det må skje noe i administrasjonen også. Jeg vet at Platini prøver å ta opp disse forholdene, men han får åpenbart ikke gjennomslag. Regnskapene er blitt bedre, men det er fortsatt store summer som bokføres som «andre utgifter». Det er ingen åpenhet rundt lønninger og godtgjørelser. Vi har mye å jobbe videre med, fastslår Espelund.

20 prosent av medlemmene kan kreve ekstraordinær Fifa-kongress, men Espelund vil ikke spå noe om hvilken strategi Uefa lander på for å få gjennomført endringene i Fifa.

– Ingen er dømt ennå. Men det som skjer nå, er bare trist.

Karen Espelund må gi beskjed om hun tar en ny periode som utpekt kvinnerepresentant i Uefa-styret i Praha i slutten av juni.

Adresseavisen 24. april 2015