Nå vil de lære av gamle feil.

– Vi ønsker å gi signal til neste klubb som vil forsøk å bli eliteklubb, hva som må til før en prøver på eliteseriesatsing igjen, noe vi selvfølgelig ønsker, sier han.

Etter at Rosenborg Ishockeyklubb Elite (RIHKE) ble lagt ned, står Trondheim uten et lag i eliteserien. Det betyr økonomisk tap for kretsen, som forvalter pengene til alle de lokale ishockeyklubbene. Noteng forteller at STIHK tok opp et lån for å bygge den nye ungdoms-hallen.

– På grunn av at RIHKE gikk konkurs er det et stort beløp som de andre klubbene må dekke opp, som RIHKE skylder, forteller Noteng.

Han forteller at hockeymiljøet tar det på alvor at de ikke har lyktes med å drive eliteserielag i byen. STIHK skal derfor evaluere hva som må til for at Trondheim skal få et eliteserielag som er oppe og går igjen.

– Vi må gå inn og se på hvordan vi skal gjøre det og hva som må på plass først, sier nestlederen.

Det har derfor blitt sendt ut invitasjon til aktuelle aktører som skal gi tilbakemeldinger og innspill på hva som er blitt gjort riktig og hva som kan være årsaken til manglende bærekraftig drift.

Lave forventninger

Ifølge Noteng vil det ta minst to-tre år før byen klarer å etablere en organisasjon som er klar for opprykk.

Noe han trekker frem som en årsak til at det ikke har fungert for eliteklubbene i Trondheim er antallet utlendinger på laget.

– Eliteserieforeningen har bestemt at man kan ha inntil syv utlendinger på ett lag på isen samtidig, men de er kostnadsdrivende, sier han.

Han mener at hockeynorge må ned på antall utlendinger på laget hvis de vil ha klubber ut i distriktene, og dersom ikke klubbene innser det, blir det vanskelig.

– Det må brukes mer ressurser på administrasjon. Sportslig satsing har blitt prioritert foran organisasjonsbygging.

Noteng forklarer at tankegangen med store ressurser til dyre spillere har vært ønsket om sportslige resultater, som igjen ville gitt mer penger.

–Men det har vist seg å være feil prioritering, sier han.

I tillegg synes Olav Noteng at det er veldig synd at forbundet avviklet reisefordelingsordningen.

– Reiseutgifter vil alltid være en vesentlig del av budsjettet til en klubb i Trondheim, grunnet voldsom reisebelastning. Seriesystemet, og ikke minst sluttspillet, er en fordyrende faktor for drift av eliteseriehockey i byen, forklarer nestlederen.

Vanskelig

Det blir ifølge nestlederen en stor utfordring å få til et nytt eliteserielag, men han tror det er mulig.

– Dialogen med Trondheim kommune om få på plass VIP-tribuner i Leangen Ishall må fortsette, sier han, som tror de nye fasilitetene vil gi økt inntektsgrunnlag.

Klubbene i byen må uansett komme til enighet dersom det skal bli noe av et nytt eliteserielag. Det blir en utfordrende prosess som STIHK må bidra til.

– Målet om å få til et bærekraftig lag i byen er alle enige om, utfordringen er at alle klubbene må bidra.

Bygge opp administrasjon

Selv er han klar på at det er det å bygge opp organisasjonen som blir spesielt viktig, og få på plass administrative funksjoner.

– Skal vi få frem et eliteserielag, er det ingen vits i å prøve før økonomien er på plass, mener han, og tilføyer at budsjettet bør dobles fra tidligere.

Noteng presiserer at dette er hans egne erfaringer.

– Resultatet av evalueringsprosessen vil forhåpentligvis avdekke flere momenter, sier han.