foto
God stemning: Åge Hareide på treningsfeltet i Malmö sammen med Jo Inge Berget (til venstre) og Markus Rosenberg. I kveld møter svenskene Zlatan og Paris Saint-Germain. Foto: RICHARD SAGEN

MALMÖ: – Det mentale betyr så mye. Jeg tror det var litt det samme i Rosenborg da de tok kvalifiserte seg for Champions League år etter år. De lærte seg teknikken.

Åge Hareide er i perlehumør. Han sitter i presserommet i den svært moderne Swedbank Arena i Malmö sammen med seks-sju svenske journalister og Adresseavisen. Sunnmøringen, som for to år siden varslet at han hadde gitt seg som fotballtrener for godt, opplever sin største opptur noen gang.

For andre år på rad har han ledet Malmö inn i Mesterligaen, gullgruven i europeisk fotball. Tirsdag kveld spilles første kamp, borte mot Paris Saint-Germain. Adresseavisen møtte Hareide og Malmö-troppen i slutten av forrige uke.

Historiens beste

Langs gjerdet på treningsfeltet står rundt hundre mann og ser på stjernene. En av dem er Patrick Nordvoll. 38-åringen er på hver eneste trening så sant det ikke krasjer med jobben. Han har årskort på stadion og har skaffet seg billetter både til hjemmekampene i Champions League og til oppgjørene i Madrid og Paris.

– Jeg har vært her siden jeg første gang visste hva fotball var for noe. Dette er den beste tiden i min Malmö FF-historie.

– Hva er årsaken til at Malmö lykkes så godt?

– Mange lovende spillere. Egne produkter blandet med import. Kjemien stemmer, og en bra ledelse. Åge Hareide har betydd mye for klubben de to siste årene.

På treningsfeltet vandrer en smilende Hareide. I sin ene sesong i Rosenborg lyktes han med alt, unntatt å føre klubben inn i Mesterligaen. Dermed ble 2003 det første siden 1994 uten Champions League-spill på Lerkendal.

Høsten med Eggen

– Det er så vanskelig å åpne døra til Champions League. Det ligger en mental greie der. Det så ut som spillerne denne gangen ikke var urolige for at vi ikke skulle klare det. Når du ikke får til noe, så får du en mental sperre. Så blir det på en måte en mulighet for alt når det åpner seg. Fotballen er veldig merkelig der.

Det er når han snakker om den mentale styrken Hareide kommer inn på Rosenborg og høsten 2002, da han fulgte Nils Arne Eggen i de siste månedene trenerlegenden ledet RBK.

– I 2002 møtte Rosenborg Brøndby i kvalifiseringen. Den første kampen på Lerkendal endte 1–0. Rosenborg reiste til Danmark og vant 3–2. Det var ingen som tvilte på at de skulle klare det. Jeg merket meg den sikkerheten som fantes i laget. Litt på samme måte som da vi møtte Celtic. Det var Celtic som var nervøse, og de hadde mislyktes året før. De var engstelige og det var ikke vi.

Store utskiftninger

Etter å ha slått ut Celtic og Ronny Deila havnet Malmö i samme pulje som Paris Saint-Germain, Real Madrid og Sjakhtar Donetsk.

– Jeg gleder meg aller mest til hjemmekampene. Det blir høydepunktet og kanskje aller mest når Zlatan kommer. Det er det denne byen er opptatt av. Det blir Espen Askeladd som kommer tilbake. Og det er klart at det blir artig med Real Madrid, med Ronaldo og stjernene der. Det blir en kamp om poeng og 15 millioner, som vi får for hver seier, sier Hareide og poengterer:

– Rosenborg har klart det mot Real tidligere.

Malmö-laget har gjennomgått meget store utskiftninger. Bortsett fra stjernespissen Markus Rosenborg er nesten hele laget byttet ut fra i fjor.

Kontinuitet rundt laget

– Det har vært kontinuitet rundt laget. I vårt andre år er vi blitt enda tryggere på hvordan vi ønsker å ha det. Vi har brukt samme middel som i fjor når det gjelder treningsmetodikk for å få spillere i form til en viss periode på året. Den perioden handler om juli og august. Det lyktes vi veldig godt med i fjor og vi bruker nøyaktig samme medisin i år. Jeg tror en viktig årsak til suksessen er kontinuitet, ikke i laget, men utenfor.

Hareide er klar på at seriekampene er aller viktigst, slik at Malmö også neste år kommer i posisjon for å kjempe om spill i Europa. Etter uavgjort mot Elfsborg i helga er klubben ni poeng bak topplaget IFK Göteborg.

– Men du klarer aldri å få den samme entusiasmen rundt en kamp mot Åtvidaberg som når du snakker om Paris Saint-Germain og Real Madrid. Nå har vi klart det for andre år på rad. Det er blitt en greie i byen som er veldig stas å være en del av.

– Er dette det største for deg?

– Ja, det er det. Det er ikke tvil om det, sier Åge Hareide.

foto
Trofaste supportere: Patrick Nordvoll (nærmest) har fulgt Malmö siden han var liten gutt. Aldri har han hatt det bedre som tilhenger. Foto: RICHARD SAGEN