I strålende solskinn på Sea Forest Waterway tok den norske duoen tidlig ledelsen i deres heat. Belgia yppet seg mot slutten, men kunne likevel ikke hindre norsk seier. Brun og Strandlis vinnertid var på 6.25.74.

Det var dårligste vinnertid fra de tre heatene, men likevel mer enn nok til å sikre seier og sikret plass i semifinalen.Den olympiske rekorden er 6.10,99 og ble satt under lekene i Beijing i 2008.

Tokyo-varmen, der gradestokken viste 30 grader da Brun og Strandli var i aksjon, i kombinasjon med melkesyre etter OL-åpningen, førte til at Strandli måtte ned i knestående og kaste opp, ifølge NTB.

– Det er ikke unormalt at man må kaste opp litt. Det var litt kombinasjonen av melkesyre og varmen. Overraskende er det ikke, dessverre, sa Strandli i pressesonen etter forsøksheatet.

– Jeg ropte på elgen, medgir han overfor Bergens Tidende.

Foto: Lise Åserud

VGs OL-studio: Få siste nytt her!

De to beste fra hvert heat går rett til semifinalen, mens resten må ut i oppsamlingsheat. Belgia slår følge med den norske duoen til semifinalen.

Brun og Strandli konkurrerte med Canada, Spania, Chile, Algerie og Belgia i sitt heat.

Natt til fredag smadret Kjetil Borch sine konkurrenter, før dobbeltfireren til Olaf Tufte skuffet. Så fulgte Brun og Strandli opp med en komfortabel seier natt til lørdag norsk tid. Duoen skal ikke i aksjon igjen før natt til 27. juli. Irland, Tsjekkia, Tyskland og Italia er også klare for semifinale.

Brun og Strandli ble verdensmestere i 2013, og kom tok bronse i Rio 2016. Duoen var bare 16 hundredeler fra sølv.

Nå jakter de medalje sammen for siste gang: Strandli legger opp etter lekene i Tokyo, mens Brun ikke har bestemt seg for hva han skal gjøre ennå.