HERNING: Sverige skal indirekte hjelpe Norge i vårt forsøk på å ta det tredje OL-gullet på rad. Svenskene blir sparringspartnere i et to ukers opphold i Algarve til sommeren.

Thorir Hergeirsson er fortsatt mannen med gullbuksene. Etter "bare" femteplass i forrige VM, besteg håndballjentene toppen av pallen igjen i Herning søndag kveld. På toppen sto jentene også etter EM i fjor. Det betyr at med OL-gull vil Norge har alle tre tittelbeltene samtidig, for å låne et uttrykk fra boksesporten. Og det for andre gang, ettersom Norge vant EM 2010, VM 2011 og OL 2012. Bare Danmark har greid det tidligere, i perioden 1996–1997.

Camilla Herrem kan feire et velfortjent VM-gull. Foto: NTB Scanpix

– Grovplanen frem til OL er lagt, forteller Hergeirsson, som nylig forlenget kontrakten med håndballforbundet. Det betyr at islendingen ikke er sjef bare i Rio, men også i OL 2020 i Tokyo.Det kan godt være at Hergeirsson har med seg en del spillere fra årets gullag også til neste OL. Den berømmelige 91-årgangen vil være bare 29 år. Med andre ord den beste alderen.

EM-kval venter

Etter å ha møtt Romania to ganger i VM – og vunnet semifinalen etter ekstraomganger – blir Romania også første motstander neste år.

– Vi skal møte Romania i to EM-kvalkamper, borte og hjemme, og det blir en fin test for oss, sier landslagssjefen om laget som ga Norge hardest motstand i VM.

– Ved påsketider skal vi ha en firenasjonersturnering på hjemmebane. Den går samtidig med at de andre landene spiller OL-kvalifisering, så da er det plass på terminlisten. Vi har fått ja fra Brasil og tja fra Sør-Korea, opplyser Hergeirsson, som gjerne ser at Sør-Korea bekrefter deltagelsen. Sørkoreanerne pleier alltid å stille med gode lag når det er OL, og de har en spillestil man ikke får trent på mot andre land. Det tredje laget er fortsatt i det blå.

Deretter er det EM-kvalifisering borte mot Hviterussland og hjemme mot Litauen.

Og etter de kampene er Norge selvfølgelig klare for EM i Sverige neste år.

Ulsteinvik får besøk

Hergeirsson skrøt mye av jentene sine søndag og fremhevet spesielt keeperspillet til Kari Aalvik Grimsbø og måten Stine Bredal Oftedal har stått frem i kapteinsrollen. Om et halvt år kan de to og alle andre bli å se i Ulsteinvik.

– Når vi kommer hjem fra Algarve, skal vi ha to og en halv ukes treningssamling. Den innleder vi med en turnering i Ulsteinvik, røper sjefen.

Eneste malurt i begeret for de 17 jentene som feiret VM-gullet søndag, er at i beste fall må tre av dem bli hjemme når OL arrangeres. Mens det er tillatt å ha 16 spillere i VM, er grensen 14 i OL. (Ida Alstad erstattet Vilde Mortensen Ingstad i Danmark og ble den 17.)

Linn-Kristin Riegelhuth Koren skal snart bli mamma, men har signalisert at hun vil tilbake på banen. Katrine Lunde er på banen. Hun var det bare ikke i VM. Sørlandsjenta vil gjerne til OL. I tillegg ligger tre-fire jenter på vippen til å være gode nok.

De andre landene skal få problemer.

Norge har bare et luksusproblem.