BERGEN (bt.no): Ansatt i organisasjonskomiteen for Lillehammer-OL som ung kvinne. Ulvik-ordfører i fire år. Nå avtroppende fylkesvaraordfører. Slik kan bakgrunnen til den nye sjefen for sykkel-VM i Bergen oppsummeres.

47 år gamle Mona Hellesnes ble mandag utpekt som styreleder i det nyopprettede selskapet Bergen 2017 AS, som skal drive arbeidet med mesterskapet.

Om snaut tre år, cirka 1000 dager, rulles det i gang. Tidenes idrettsfest i Hordaland, en av verdens aller største sportsbegivenheter. Mer enn 300 millioner TV-seere verden over, mange hundre tusen tilskuere til stede, 800 utøvere, minst 1000 frivillige og like mange pressefolk fra et utall land.

— Det er en stor oppgave, sier Hellesnes – og det er vanskelig ikke å nikke til det.

Hun har som representant for fylkeskommunen sittet i hovedkomiteen bak søknaden Bergen i september vant frem med. Med utgangspunkt i det, sa hun ja til styreledervervet.

- Måtte ut av politikken

— Det er helt spesielt å jobbe med et arrangement av denne typen. Det er tidsavgrenset, med en gradvis oppbygging frem mot arrangemenet. Å kunne bidra til entusiasmen og engasjementet vi vil få rundt det når det nærmer seg, er veldig interessant.

Ved høstens kommune- og fylkestingvalg, trer Hellesnes ut av politikken. For henne var det avgjørende for å kunne bli sykkel-VM-sjef.

— Personlig hadde jeg hatt vansker med å ha vervet mens jeg var heltidspolitiker. Jeg vet at det er ulike syn på dette, men for meg ville det vært krevende å fronte VM samtidig som jeg hadde en fremtredende politisk rolle.

— Hvorfor går du ut av politikken?

— Til syvende og sist er det vel fordi det kjennes rett. Jeg har lyst å gjøre noe annet, som å prøve meg i næringslivet. Ved valget i høst har jeg åtte år som heltidspolitiker bak meg.

Styreledervervet hun nå tar på seg, vil ikke være på fulltid. Under Hellesnes og det øvrige styret, kommer en organisasjon som skal drive det daglige VM-arbeidet. Som BT har avslørt, vil organisasjonen i første omgang bestå av fem personer, og ledes av sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Når VM nærmer seg, vil organisasjonen måtte utvides – i likhet med OL-organisasjonen på Lillehammer, som Hellesnes var en del av nesten fra den spede begynnelse.

— Det var mitt første møte med store idrettsarrangementer. Jeg var student på Lillehammer og fikk deltidsjobb i Lillehammer olympiske organisasjonskomité. Da jeg kom inn var de 55-60 ansatte, da jeg ga meg var de 300 stykker. Å være med på en sånn vekst, mot et stort mål, er veldig spennende.

Derfor valgte de henne

Spennende er også en beskrivelse sykkelpresidenten bruker på valget av Hellesnes som styreleder.

— Det er flere ting som gjøre henne til et godt valg som styreleder. Hun har vært med rundt hovedkomiteen i søknadsprosessen, og har slik fulgt VM-arbeidet over tid. Så har hun en bakgrunn som var veldig interessant, fra politikk og store arrangementer. Egentlig har vi veid for og imot i flere måneder, og nå er vi veldig fornøyde med at hun skal lede dette, sier Tiedemann Hansen.

- Var det avgjørende at hun er på vei ut av partipolitikken?

— Det var et viktig element, men ikke nødvendigvis avgjørende.

Mandag leder Hellesnes det første møtet i VM-styret, på Hotell Norge i hjertet av Bergen.

- Hva gjør deg til et godt valg som styreleder?

— Jeg har viktig og relevant erfaring, fra reiseliv, markedsføring og organisasjonsarbeid.

Men er hun egentlig sykkelinteressert? Hellesnes flirer litt av spørsmålet.

— Skal jeg være veldig ærlig, kan jeg lite om sykkel. Idrettsinteressen er der – jeg har spilt fotball på Askøy og blitt glad i langrenn gjennom de flotte Ulvik-vinterne. Men sykkelsporten må jeg lære mer om. Det gleder jeg meg til. Uansett vil det ikke mangle på sykelkompetansen i styret, sier Mona Hellesnes.