I en medlemsundersøkelse blant ungdom i alderen 13 til og med 18 år kommer det frem at:

  • 92,5 prosent synes strømming av konkurranser er greit. 2,8 prosent synes det ikke er greit.

  • 69 prosent synes det er greit at konkurranser filmes og legges åpent ut i sosiale medier. 6,5 prosent mener det ikke er greit.

  • 87 prosent opplever at filmer vist på trening er utviklende, og 75 prosent at det gjør at de forstår spillet eller konkurransen bedre. 3,2 prosent sier at de opplever at trening og konkurranser ikke blir like gøy.

Samtidig har det blitt gjennomført en fokusgruppeundersøkelse blant et lite utvalg 16-åringer. Disse er positive til strømming av breddeidrett fra 15 års alder. Det handler om fire forhold:

1. At nære og kjære kan følge med og se dersom de ikke har anledning til å være fysisk til stede.

2. At strømmingen kan brukes som et verktøy for å lære og for å utvikle seg som idrettsutøvere.

3. At trenere eller andre med ansvar for enkeltutøvere eller lag får et verktøy som kan sikre utøveren utvikling.

4. At strømmingen representerer en mulig inntektskilde for klubbene.

Ungdommene som har blitt intervjuet forteller ikke om økt press eller stress. Men de uttrykker bekymring på vegne av andre. Fordi:

  • Strømming kan gjøre at idretten oppleves mer seriøs.

  • Mobbing kan forekomme. Noen kan bli uthengt.

  • Enkelte vil kunne føle på et kropps- eller utseendepress.

  • Det er usikkert om det i praksis vil være mulig å reservere seg. I lagidretter er det nærmest utenkelig å skulle være den ene som «ødelegger» for laget.

«I rapporten forstår vi ungdommens positive holdning til filming og/eller strømming i lys av at de tilhører en generasjon som omtales som digitalt innfødte», heter det.

Det påpekes at denne rapporten kun handler om et mindre utvalg og at man ikke kan generalisere disse funnene. Rapportens mål er å gå mer i dybden.

FILMING: Slike kameraer er å se i flere idrettshaller og baner rundt omkring. Foto: Annika Byrde / NTB

– Sammen gir rapportene god innsikt i hva ungdom mener, sier Cecilie Prebensen, avdelingsleder for verdiarbeid i Norges idrettsforbund, til idrettsforbundets eget nettsted.

Norges idrettsforbund har satt ned et utvalg som skal vurdere strømmingen. De vil få rapportene, i likhet med Datatilsynet, som har kommet med en veiledning som stiller strenge krav til strømming av barneidrett i Norge.

– Det er et omfattende arbeid som skal ferdigstilles både av utvalget og Datatilsynet, og det blir derfor feil av oss å kommentere enkeltvise tall og funn på nåværende tidspunkt, utdyper Prebensen til VG.

Datatilsynet mener at idretter der flere barn eller unge filmes samtidig, som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket. Unntaket er redaktørstyrte medier.

MyGame har vært svært omdiskutert etter at konseptet ble lansert i Norge. VG har omtalt flere uheldige episoder som har blitt filmet og tilgjengeliggjort for offentligheten.

VG har forsøkt å nå MyGame for en kommentar, men har ikke lykkes i det.