Landslagsledelsen overrasket mange med å vrake verdenscuptreer og VM-medaljør Johannes Dale til stafetten. Vetle Sjåstad Christiansen, som ikke hadde konkurrert i VM før i dag, fikk sjansen på hans bekostning.

Sjåstad Christiansen ble sendt ut med en klar ledelse, og gjorde sin del av jobben med en overbevisende etappe. Han gikk Norge inn til gull – herrenes syvende seier på de ti siste VM-stafettene.

– Det er helt fantastisk, stråler han.

Som VM-reserve har det blitt mye alenetid for Sjåstad Christiansen de siste ukene.

– Det har vært to kjedelige uker på høyfjellspensjonat i Pokljuka. Jeg har vært litt ute av rytme med de andre. De har gått renn nesten daglig, mens jeg har slitt i skogen alene. Det var ikke noen å gå sammen med på slutten i dag, jeg har blitt vant til den situasjonen, forteller han til VG.

Sjåstad Christiansen bommet to ganger på siste skyting, men klarte å fylle blinkene med ekstraskudd.

– Jeg hørte Ola Lunde si klart og tydelig at «han har utrolig urolige bein». Da tok jeg meg sammen og prikket de inn. En liten takk til Ola der, smiler ankermannen.

Lunde jobber for NRK under VM og gir seerne rapporter fra standplass.

I mål ble Sjåstad Christiansen møtt av jublende lagkamerater. Johannes Thingnes Bø stusser over reaksjonene som kom etter uttaket.

– Det er rart at så mange er overrasket. I våre øyne var det helt normalt. Det var bra taktisk, sier Thingnes Bø til NRK om valget om å bruke Sjåstad Christiansen.

Sverige tok sølvet, over et halvt minutt bak Norge i mål. Skiskytterne fra Russland vant bronsen.

– Vi satte Vetle på siste for å få en spurt. Hvor ble de av? Vi gjorde som vi skulle, og det var vel de som ikke møtte opp, sier Tarjei Bø til VG.

– Vi har så mange gode skiskyttere. Alle fem kunne gått og vi kunne tatt gull. Det handler om å sette laget man tror det er størst sannsynlighet for å vinne med. Jeg tror utlendingene ble litt satt ut av at vi gjorde ting de ikke forventet. De ga opp gullkampen., fortsetter han om uttaket.

Inn på oppløpet veivet Sebastian Samuelson med det svenske flagget. Det gikk ikke upåaktet hen hos nordmennene.

- Det er «silver-Sebbe», han feirer vel bare sølv, smiler Sturla Holm Lægreid.

Norge fikk revansje over Frankrike etter fjorårets VM-stafett. Den gangen henviste franskmennene de norske herrene til annenplass. Lørdag var Norges antatt sterkeste konkurrent langt unna gullkampen, mens Norges utvalgte gikk fire solide etapper.

Bursdagsbarnet Sturla Holm Lægreid gikk første etappe for Norge. Dette var 24-åringens første mesterskapsstafett, uten at det så ut til å påvirke nervene. Lægreid tok VM-gull på normaldistansen, og har allerede vist seg som en kald fisk på standplass, og fortsatte oppturen under stafetten.

– Det var en riktig bursdagsfeiring, dette. Det var veldig gøy å gå, jeg bare koste meg. Jeg er veldig, veldig fornøyd med etappen, sier Lægreid til VG.

Han brukte bare to ekstraskudd på sine to skytinger, og sendte Tarjei Bø ut i ledelsen 23 sekunder foran Frankrike.

Lagets eldstemann fylte den første serien, men skapte spenning igjen da han måtte bruke tre ekstraskudd på siste skyting. Stryningen kunne imidlertid prise seg lykkelig over at konkurrentene fulgte opp i samme stil. Dermed beholdt Bø ledelsen, flere bom til tross.

– Det er en evig kamp, den skytingen. Når du havner i feil spiral, kommer du aldri ut. Jeg måtte bruke et par skudd, men fikk gitt Johannes den luken han ville ha, sier Bø til VG.

Thingnes Bø suste, som vanlig, raskt av gårde i sporet. Også på standplass leverte verdenscuplederen, som sendte Sjåstad Christiansen ut nesten 50 sekunder foran Ukraina.

Ankermannen viste stoisk ro gjennom hele etappen. På første skyting prikket han raskt ned de fem blinkene. Sjåstad Christiansen bommet to ganger på siste skyting, men seieren var i realiteten aldri truet.