Kiptum satte verdensrekord på maraton med 2.00,35 i oktober. Søndag mistet han og treneren Gervais Hakizimana livet i en bilulykke hjemme i Kenya.

Kiptums far, Samson Cheruiyot, stilte til intervju med kenyanske Citizen TV og tok til tårene underveis mens flere familiemedlemmer var rundt ham. Faren vil at det skal åpnes etterforskning og ber om svar.

Samson Cheruiyot hevder det kom fire fremmede personer hjem til ham som spurte etter Kiptum og at de skal ha vært unnvikende om hva hensikten var.

– De sa at de ville ha tak i ham, og nå som dette har skjedd lurer jeg på hva de så etter den gangen. Hva ønsket de av sønnen min? De nektet å identifisere seg, sier Cheruiyot ifølge The Times.

Etter dødsfallet har de sørget lokalt i landsbyen Chepsamo:

Pappa Samson Cheruiyot, som er pastor, ber staten om hjelp til å ivareta Kiptums to barn. Han etterlater seg også konen Asenath Cheruto Rotich.

– Han fortalte meg at vi skulle flytte til et nytt hus i midten av 2024, sa konen og brøt ut i gråt ifølge Tuko.

ETTERLATT: Konen Asenath Cheruto Rotich sørger etter dødsfallet til Kelvin Kiptum. Foto: - / AFP / NTB

Hon Gideon Kimaiyo fra parlamentet i Kenya la ut på Twitter at han hadde vært hjemme hos familien og sørget over bortgangen:

Pappa Samson Cheruiyot forteller mer om bilulykken:

– Klokken var rundt 21.30 da jeg så nyhetene om sønnen min. Jeg ble ringt noen minutter senere fra en som så min sønns bil i skogen. Jeg kastet meg i bilen og kjørte til ulykkesstedet, sier Cheruiyot ifølge nettavisen Tuko i Kenya.

– Dessverre fant jeg hverken min sønn eller treneren. Jeg ble fortalt at politiet hadde fraktet dem til et sykehus.

Kelvin Kiptum er en av mange fra Kenya som har nådd verdenstoppen i løping. Løping gir høy status i hjemlandet.

Han er også en av flere kenyanske toppløpere som mistet livet tidlig, ifølge The Times:

  • Sammy Wanjire (første kenyanske mann til å vinne OL i 2008, mistet livet som 24-åring da han falt fra en balkong i 2011).

  • Benjamin Kiplagat (født i Kenya, representerte Uganda og deltok i to OL. Ble myrdet med knivstikk i nakken og brystet på nyttårsaften 2023, 34 år gammel)

  • Agnes Tirop (tok to VM-bronser på 10.000 meter. Ble knivdrept i 2021, 27 år gammel).

  • Damaris Muthee Mutu (født i Kenya, representerte Bahrain. Ble funnet drept få kilometer unna Agnes Tirop som 28-åring i 2022. Kvelning var årsaken, har politiet uttalt, ifølge BBC).

  • Nicholas Bett (verdensmester på 400 meter hekk), David Lelei (fjerdeplass på 800 meter i VM 2001), Samuel Kosgei (satte verdensrekord på 25 km med 1.11,50 i 2010), Francis Kiplagat og Jefferson Siekei mistet alle livet i bilulykke i Kenya.