Tidligere president i det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Pat McQuaid, sier han har en viss sympati for Lance Armstrong, som er utestengt på livstid for doping.

Det er i et intervju med BBC McQuaid sier behandlingen av Armstrong, sammenlignet med andre dopingsyndere, er urettferdig.

— Han er i høyeste grad en syndebukk, det var en heksejakt på ham, sier den tidligere presidenten.

Da Armstrong til slutt ble avslørt som dopingsynder i 2012, mistet amerikaneren nær sagt alle resultatene i karrieren. Samtlige sju Tour de France-titler ble strøket, samtidig som sponsorene flyktet. Da sa McQuaid, som på det tidspunktet fremdeles var UCI-president, at Armstrong ikke hadde noen plass i sykkelsporten.

McQuaid sier nå at andre syklister ble behandlet annerledes.

— USADA (det amerikanske antidopingbyrået) ville ha et stort navn. De var ikke interesserte i dårligere ryttere. De inngikk avtaler med dem for å få informasjonen de trengte om de beste utøverne, sier han.

HAR SYMPATI FOR ARMSTRONG: Tidligere president i UCI, Pat McQuaid. Foto: Salvatore Di Nolfi, AP

— Gikk systematisk til verks

Mads Kaggestad, tidligere syklist og nå sykkelekspert på TV 2, sier han til en viss grad forstår hva McQuaid mener.

— Du har ryttere som George Hincapie, Tom Danielson og Levi Leipheimer som ble utestengt i seks måneder. Jeg kan forstå at det virker urettferdig, men på en annen side sto nok Armstrong over dem og trakk med seg andre, sier Kaggestad til NTB.

— Samtidig ble leger som Michele Ferrari og Carlos del Moral utestengt på livstid, og det er ikke urimelig.

Han sier at i tillegg til å dope seg, brukte Armstrong ekstreme midler i kampen for å ikke bli avslørt som dopingsynder.

— Han gikk systematisk til verks for å strupe støtten til USADA med advokater og politikere på høyt nivå.

Sjokkerende systemsvikt

I tillegg nevner Kaggestad Armstrongs personangrep mot dem som stilte spørsmål ved om han var ren. Tidligere Tour de France-vinner Greg LeMond, massør Emma O'Reilly og tidligere lagkamerat Frankie Andreu og kona Betsy var blant dem som ble utsatt for voldsomme angrep fra Armstrong og hans støtteapparat.

— Jeg er uansett ikke så interessert i personen Armstrong. For meg er det viktigst at det ble avslørt og at det skal ryddes opp i. Det var en sjokkerende systemsvikt der idretten selv er ansvarlig, sier han.

Kaggestad mener sykkelsportens prosess er på god vei, og sier andre idretter må følge etter i dopingarbeidet.

— Skiskyting har vært i nyhetene i det siste, og for meg er det utrolig å se at Anders Besseberg (president i det internasjonale skiskytterforbundet) driver med ansvarsfraskrivelse, sier han.

(©NTB)