Etter fredagens seier sa Carlsen på pressekonferansen at han malte Vishy Anand i senk. Det var akkurat det han gjorde i dag også. Alt tydet på at det skulle bli remis, men Carlsen utmattet Anand som gjorde en enorm tabbe mot slutten da han flyttet tårnet til a3 og åpnet hele forsvaret sitt for Carlsen. Da ble jobben enkel og Anand innså til slutt nederlaget og avsluttet kampen.

— Det gikk mot remis, men jeg la en liten felle med konge F4, konge E3. Heldigvis gikk han i den. Da var det umulig å holde etter det , sa en strålende fornøyd Magnus Carlsen på pressekonferansen etterpå.

Anand var tydelig revansjesugen etter lørdagens tap og han gikk aggresivt ut fra start, men Carlsen fikk ridd av presset etter noen smarte trekk med hesten. Da lyktes ikke Anands taktikk, spillet roet seg og det ble mer forsiktige trekk fra begge.

Carlsen sto bedre enn Anand i store deler av kampen og det ble tidlig diskutert om Carlsen og Anand ville bli enige om remis.

Men Carlsen ønsket ikke å gi seg og viste at han gikk for sin andre seier på to dager med å være offensiv med bøndene. Nordmannen hadde også en bedre plassert konge.

Anand på sin side var passiv og spilte mye frem og tilbake med dronningen uten å sette press på Carlsen. Da han gjorde en tabbe og flyttet dronningen til g3 etter tre timers spill, åpnet det muligheter for Carlsen som var offensiv med tårnet og tvang Anand til å flytte dronningen. Det førte til at begge spillernes dronninger ble slått ut og 22-åringen tok et stort initiativ med en bonde mer på brettet og ett tårn hver.

Anand legger press på Carlsen

I det såkalte tårnsluttspillet som tidligere har vært en av Carlsens spesialiteter, lå det lenge an til remis. Spillet tok en interessant vending da Anand ofret den ene bonden sin ved å flytte den til h5. Dermed måtte Carlsen bryte bondestrukturen han hadde foran kongen og han fikk en dobbeltbonde på sin venstre side. På den måten ble det langt vanskeligere for nordmannen å bevege de fremover for å få en ny dronning, noe som ville økt vinnersjansene hans betraktelig.

- Hvis han skal vinne må han trolig offre noen av sine skadete soldater han forløpig bruker energi på å forsvare , sa vår ekspert Getz etter at Carlsen avanserte til f5 med bonden med sitt 47. trekk.

Og i det neste trekket gjorde han nettopp det. Han ofret bonden på b5 for å aktivisere kongen og tårnet sitt. Det virket som om Anand var godt forberedt på det, ettersom han svarte med et par raske trekk og den regjerende verdensmesteren virket trygg på at det hele skulle ende i remis.

Slik gikk det ikke.

Enorm tabbe

I sitt 57. trekk sjakket Anand Carlsen ved å flytte tårnet til G8, og Carlsen svarte med å flytte kongen sin på skrå frem til f4 i et offensivt trekk. Og det satte press på en utslitt Anand som tre trekk senere gjorde en enorm tabbe og flyttet tårnet til a3. Det åpnet opp slik at Carlsen upresset kunne kunne flytte opp den ene bonden og få en ny dronning, men Anand innså nederlaget før han rakk det og takket for kampen.

Jeg synes nesten synd på Anand. Han spilte for remis, men så tapte han. Han kommer sikkert sterkere tilbake. Han er sliten etter i går, og han har nerver. Dette har vært en veldig tung dag for Anand. Magnus spiller på en måte han liker. Det var et langt parti, og til slutt vinner han. Det er derfor han spiller sjakk. Magnus er 100% fornøyd med utviklingen i kampen , sier pappa Henrik Carlsen til NRK.

Aftenpostens ekspert Nicolai Getz mener at dette er et nytt eksempel på hvor viktig det er med fysisk form over lange kamper og det var hele tiden Carlsens taktikk å press på.

- Jeg prøvde å utnytte seieren i går og presse på i dag da jeg ikke hadde mye å risikere. Jeg var litt heldig og vant til slutt. Nå er jeg selvfølgelig i veldig godt humør . sier Magnus Carlsen.

Dermed har Carlsen tatt en 4-2-ledelse og ligger svært godt an videre. Han trenger bare to og et halv poeng til for å bli verdensmester.

I morgen er det hviledag, før Carlsen igjen skal spille med sorte brikker i det sjette partiet på mandag.