Siste innlegg

Andreas Hellenes

Retten er hevet

Siste dag i Buskerud tingrett i Hokksund i rettssaken mot korrupsjonstiltalte Anders Besseberg er over.

Dom i saken vil etter planen bli opplest i Buskerud tingrett 12. april.

Få reaksjoner fra den siste dagen i retten her:

Andreas Hellenes

Besseberg: – Aldri latt meg korrumpere

Anders Besseberg kommer helt på tampen med sin sluttmerknad.

Han innledet med å si at hele saken mot ham startet med en falsk anmeldelse til østerriksk politi i 2018.

– Dette har medført en sammenhengende hets og mobbing, samt forhåndsdømming. Selv nå under rettssaken sendes dokumentaren «En varslet skandale» og podkasten «Skandalepresidenten», sier Besseberg.

Han forteller også:

– Selv om jeg mottok dyre gaver og ble invitert på jakt av mange, må jeg understreke at jeg aldri har latt meg korrumpere. Det er kanskje feil av meg å se på disse gavene og invitasjonene på samme måte som utmerkelsene av meg til æresmedlem i Norges skiskytterforbund, sier Besseberg.

Andreas Hellenes

Forsvarer om straffepåstanden til Økokrim: – Mistet hodet

Forsvarer Mikkel Toft Gimse har overtatt ordet mot slutten av forsvarers sluttprosedyre.

Etter at forsvarerne Hjort og Gimse har gått igjennom tiltaltepunktene, så oppsummerer Gimse slik:

– Oppsummert er vårt syn at bevisførselen har vist at Anders Besseberg ikke har mottatt noen utilbørlige fordeler, og derfor ikke kan domfelles etter tiltalen. Anders Besseberg må frifinnes, mener Gimse.

Han sier også følgende om påtalemyndighetens straffepåstand:

– Økokrims straffepåstand er altfor, altfor streng. De har mistet hodet.

Økokrim mener Buskerud tingrett bør dømme den tidligere IBU-presidenten til tre år og syv måneder i fengsel, samt en bot på én million kroner og inndragning av 1,4 millioner kroner.

Andreas Hellenes

Til angrep på anklager om prostituerte

Forsvarer Hjort går til angrep på påtalemyndighetens anklager om at Besseberg skal ha takket ja til prostituerte tilbudt av russiske skiskyttertopper.

– Etter vårt syn er anklagen basert på tendensiøse antakelser og spekulasjoner, og intet annet. Og så vidt vi vet, så er det heller ikke gjort noe forsøk fra Økokrims side, som påtalemyndighet, å kontakte de personer som direkte berøres av dette, sier Hjort.

Han fortsetter å stille spørsmålstegn ved påtalemyndighetens anklager:

- Hvis man vil bringe en slik anklage til torgs, så må det bevismessige grunnlaget være solid. Ikke minst når det gjelder en sak som dekkes av media minutt for minutt. Noe slikt bevismessig grunnlag foreligger overhodet ikke her.

Andreas Hellenes

Går igjennom tiltalepunktene

Etter lunsj har Christian B. Hjort en stund fortsatt på sin sluttprosedyre, hvor han går igjennom tiltalepunktene mot Besseberg.

Forsvareren bestrider at Besseberg i norsk rett kan straffes for flere av punktene Økokrim har tiltalt ham for.

Andreas Hellenes

Retten tar lunsjpause

Hjort fortsetter på sin sluttprosedyre frem til retten bestemmer seg for å ta lunsjpause 11.45.

VG er tilbake med flere oppdateringer etter lunsj.

Få alt om den første halvdelen av denne rettsdagen i videovinduet under:

Andreas Hellenes

Hjort mener Besseberg ikke var russervennlig

– Spørsmålet er hvor man i dette hendelsesforløpet finner holdepunkter for at Besseberg handlet som han gjorde, alene fordi han var smurt av russerne.

Hjort snakker om prosessen hvor VM i 2021 ble tildelt russiske Tjumen, noe som senere ble trukket tilbake.

– Det er ingen holderpunkter i dette hendelsesforløpet som kan forklare at Bessebergs håndtering skyldtes at han var smurt av russerne.

– Retten må legge følgende til grunn: Det har vært viktig for Besseberg å holde «The Biathlon Family» samlet og ikke sanksjonere noe land eller noen utøver før det har vært rettslig grunn for det.

Andreas Hellenes

Ut mot Økokrim

Forsvarer Christian B. Hjort går hardt ut mot Økokrim i åpningen av sin prosedyre.

– Økokrims tendensiøse bevisførsel har gjort det nødvendig for oss å foreta en systematisk gjennomgang av sanntidsdokumentene for å vise hva som faktisk lå til grunn for IBU. Med andre ord gi retten hele bildet.

– Jeg vil derfor innledningsvis bruke noe tid på å oppsummere bevisbildet knyttet til anklagene om motytelser, før jeg går løs på de konkrete anklagepunktene i tiltalen, fortsetter Hjort.

Bessebergs forsvarer stiller altså spørsmålstegn ved at motytelser har blitt et vesentlig tema i retten uten at det er en del av tiltalen.

Andreas Hellenes

Hjort går i gang med forsvarers prosedyre

Foto: Gisle Oddstad

Aktor er ferdig med sin sluttprosedyre, og etter en kort pause en nå advokat Christian B. Hjort i gang med forsvarers prosedyre.

Andreas Hellenes

Vil også inndra verdier til over én million

I tillegg til ubetinget fengsel og en bot på én million kroner, ber aktoratet om inndragning av penger, jakttrofeer funnet hos Besseberg, samt tre klokker som er en del av tiltalen.

Den samlede verdien på dette utgjør drøyt 1,4 millioner kroner.

Summen representerer ifølge Økokrim verdien på de utilbørlige fordelene Besseberg, ifølge politiet, skal ha mottatt i vervet som IBU-president.

Andreas Hellenes

Dette er Økokrims straffepåstand

– Samlet sett mener påtalemyndigheten at det vil være riktig i denne saken å idømme en bot i størrelseorden én million kroner. Samlet sett vil vi foreslår for retten at en bot i størrelsesorden én million gir en reduksjon i fengselsstraffen på seks måneder, sier Stømner Smestad.

Økokrim oppsummerer og mener at Buskerud tingrett bør dømme tidligere IBU-president Anders Besseberg (77) til tre år og syv måneder i fengsel, samt en bot på én million kroner.

I tillegg mener de inndragning av verdier (penger, jakttrofeer og tre klokker) for drøyt 1,4 millioner kroner er på sin plass.

Andreas Hellenes

Økokrim ber om ubetinget fengsel

Stømner Smestad skildrer denne saken som særegent i norsk rettshistorie, og legger ogslir kjå frem noen andre straffesaker hun likevel mener det er verdt å notere seg i forbindelse med denne saken.

Så kommer hun med følgende påstand om straff på vegne av aktoratet:

– Hensett til de generelle utmålingsmomentene mener påtalemyndigheten at fengselsstraffen i vår sak kvalifiserer til noe over fire år, fremlegger Stømner Smestad.

Den endelige påstanden er ikke klar ennå. Aktor påpeker at det også kan foreligge formildende omstendigheter, og trekker frem «høy alder» som et eksempel på et slikt moment.

Hun fortsetter:

– For grove korrupsjonsforbrytelser har det i praksis kun vært benyttet fengselsstraff. Men det er en generell adgang til kombinasjonsstraff, og påtalemyndigheten mener at er kombinasjonsstraff er godt egnet i denne saken.

Det er også ventet at aktoraten vil kreve inndragning av mellom én og to millioner kroner fra Anders Besseberg.

Summen, som blir kjent senere i dag, representerer ifølge Økokrim verdien på de utilbørlige fordelene Besseberg skal ha mottatt i vervet som IBU-president.

Andreas Hellenes

Retten er satt

Aktor Marthe Stømner Smestad åpner dagen. Snart vil de legge frem påstand om straff.

Aktoratet brukte hele onsdagen på sin sluttprosedyre, og har fått tildelt litt taletid også torsdag formiddag. Deretter vil forsvarerne komme med sin sluttprosedyre.

VG vil komme med hyppige oppdateringer fra den siste rettsdagen her, i tillegg kan du selv følge retten på VGTV.

Andreas Hellenes

Klart for siste dag i Besseberg-rettssaken

Etter seks uker i Buskerud tingrett i Hokksund skal rettsaken mot korrupsjonstiltalte Anders Besseberg avsluttes i dag. Dagen starter omtrent 09.15 hvor aktor skal legge frem påstand om straff før Bessebergs forsvarere skal starte sin sluttprosedyre.

VGs krimkommentator Øystein Milli og reporter Andreas Hellenes kommer med siste nytt før retten settes i videovinduet under klokken 09.00:

Andreas Hellenes

Retten er hevet

Nest siste dag i retten er over, og først i morgen skal aktoratet komme med sin påstand om påstand om straff før Bessebergs forsvarere skal starte sin sluttprosedyre.

Få alt du trenger før siste dag i rettssaken mot korrupsjonstiltalte Anders Besseberg her:

Andreas Hellenes

Aktor starter oppsummering av sluttsprosedyren

Førstestatsadvokaten Marianne Djupesland tar over igjen, og skal avrunde aktoratets prosedyre.

– Vi mener nå at vi har bevisført alt som skal til for å dømme for korrupsjon, mener Djupesland og fortsetter:

– Bessebergs atferd kan vanskelig forstås løsrevet fra hans smøring fra russisk side over lengre tid, sier aktor og peker på Bessebergs håndtering av verdenscupen i Tjumen i 2018 og tildelingen av VM i 2021 samme sted.

Presset om å frata Russland verdenscupavslutningen i Tjumen i 2018 var enormt etter avsløringene om russisk statsfinansiert doping noen år tidligere.

Det er nå forventet at aktor først vil fullføre sluttprosedyren i morgen, ettersom retten vil heves klokken 15 i Buskerud tingrett i dag. Dermed vil også først påstand om straff komme på rettssakens siste dag.

Andreas Hellenes

Fortsetter om mye omtalt leasingbil

Aktor Stømner Smestad går i gang om BMW-en som IBU-president Besseberg disponerte i Norge i perioden 2011 til 2018 - som er en del av tiltalen.

Regningen for bilen endte hos det nevnte gigantselskapet Infront. Et selskap som har inngått millionavtaler med IBU om kjøp og salg av TV- og reklamerettigheter.

Økokrim mener gevinsten for Besseberg utgjør 850.00 kroner. Aktor legger frem følgende poenger i forbindelse leasingbilen:

– For det første kan vi merke oss: Verdien av det mottatte er veldig høy, og det taler klart i retning av at denne fordelen er utilbørlig.

– For det andre kan vi merke oss at det er en særbehandling av presidenten som er vanskelig å forklare grunnen til, annet enn smøring.

– For det tredje er det manglende grad av åpenhet og transparens. Det var ikke noen dokumentasjon eller skriftlig avtale om denne presidentbilen på IBU-kontoret før høsten 2012, etter at revisorene begynte å stille spørsmål.

Andreas Hellenes

Kort pause

Retten tar en kort pause, før siste rest av den nest siste dagen i rettssaken mot korrupsjonstiltalte Anders Besseberg skal gjennomføres.

Etter planen skal rettsdagen være ferdig klokken 15.

Andreas Hellenes

– En korrupt relasjon

Korrupsjonstiltalte Anders Besseberg har tidligere påstått at flere jaktturer er gjort som privatperson, og ikke gjennom hans verv som IBU-president.

Økokrim er av en annen oppfattelse. Aktor Stømner Smestad peker spesielt på relasjonen Besseberg hadde til den tidligere Infront-toppen Volker Schmid.

– Påtalemyndigheten mener at det er helt klart, ut fra bevisene vi har, at jaktturene med Schmid objektivt sett ble påspandert i anledning Bessebergs stilling, og ikke til Besseberg som privatperson.

Besseberg har selv omtalt Schmid som en mentor og sparringspartner, mens aktoratet bruker andre ord:

– Vi mener at retten trygt kan legge til grunn at dette var en relasjon, em korrupt relasjon, hvor disse jaktturene ble gitt, hevder Stømner Smestad.

IBU var over flere år en viktig kunde for Schmids selskap Infront, tidligere kjent som APF.

Andreas Hellenes

Fortsetter om jaktturer

Etter lunsj pendler aktor Djupesland fort inn på temaet jaktturer. Tiltalen viser til jaktturer i både 2013, 2015 og 2018 i Russland.

Djupesland trekker frem en tur til Tjumen hvor formålet skal ha vært inspeksjon av anlegget i Russland. Dette sår Djupesland tvil om:

– Vi tror at denne inspeksjonen ikke var det sentrale formålet.

Aktoratet har dokumentert at det også var en jakttur i bildet under denne turen til Tjumen.

Hun hevder videre at det ikke var noen plan for inspeksjonen, og påpeker at det ikke var et mandat fra teknisk komité og heller ingen rapport fra turen i etterkant fra Bessebergs side.

– Det er spinkle holdepunkter for at det var noe særlig realitet i denne inspeksjonen, sier Djupesland.

Videre fortsetter aktoratet om jaktturer til Østerrike og Tsjekkia. Djupesland har nå gitt ordet videre til sin medaktor Marthe Stømner Smestad.