Du har kanskje allerede stiftet bekjentskap med Oscar Agas scoringsferdigheter i TV-serien Grorud Underdogs.

Han spiller riktig nok i 1. divisjon, men akkurat nå er det ikke så veldig mange nordmenn som scorer flere mål enn Groruds spiss. Det han har vist de siste årene, har sørget for at han får sjansen i utlandet etter denne sesongen.

Noe av det som gjør Aga så farlig, er jobben han gjør oppe i hodet.

Godt forberedt

Det er en kjent sak at fotballspillere og andre toppidrettsutøvere visualiserer for å forberede seg, altså at de ser for seg ulike situasjoner de kan havne i.

Forrige sesong skulle Aga ta en svært viktig straffe mot Lillestrøm i siste serierunde. Han scoret, noe som bidro til at Grorud sikret plassen. Da presset var som størst, feilet han ikke.

Det hjalp at han hadde vært i samme situasjon før – i sitt eget hode. Aga er en av dem som gjør det virkelig detaljert når han visualiserer. Han ser ikke kun for seg «jeg skal score», men gjør mye for at bildene oppe i hodet skal være så like virkeligheten som mulig.

Han sørger for å vite hvilke drakter både eget lag og motstanderne kommer til å spille i. Samtidig lager han seg et tydelig bilde i hodet av hvilken bane han skal i aksjon på. 20-åringen har spilt på de fleste banene i 1. divisjon og vet at alle er unike på sin måte.

Han foretrekker å visualisere etter å ha sett videoanalyse av den kommende motstanderen. Da vet han bedre hva slags hendelser han kan havne i.

– Det er viktig for meg å få det så realistisk som mulig. Om det oppstår noe i kampene, er jeg tryggere hvis jeg har gått gjennom situasjonen i hodet to dager før.

Har opplevd skepsis

Det finnes mange måter å visualisere på. Noen gjør det i fem minutter daglig, mens andre bruker nærmere 20 minutter, forteller Louise Rodgers Holte. Hun er mental trener og jobber med utøvere både i Norge og utlandet.

Hun anbefaler utøverne å koble på så mange sanser som mulig, ved for eksempel å ta med været og lyd fra publikum.

Holte mener det Aga gjør, er viktig. Det gir ikke bare selvtillit og trygghet på banen, men hun forklarer også at veien fra skade kan bli enklere, dersom de ser for seg at de spiller kampene lagkameratene spiller.

Hun har merket en økt bevissthet rundt visualisering og mental trening, men synes at det fortsatt er litt å gå på.

– Den største utfordringen dukker gjerne opp når folk i hypermaskuline miljøer tror det er noe feil når det dukker opp en mental trener. At vedkommende er der for «å fikse noe».

Louise Rodgers Holte har jobbet med mental trening i seks år. Hun har jobbet med utøvere fra herre- og damelandslaget, eliteseriespillere og andre. Akkurat nå jobber hun for Sarpsborg 08 i Eliteserien. Foto: Max Emanuelson

Til svensk fotball

Men Aga er blant de som har nytt godt av å bruke hodet. Han slo aldri gjennom for Stabæk i Eliteserien, men i Grorud har han grepet muligheten med begge hender.

Over 30 mål på halvannen sesong i 1. divisjon beviser det. Foreløpig er han årets toppscorer i ligaen.

Belønningen har han fått i form av oppmerksomhet fra utlandet. I starten av september ble det klart at han drar til toppklubben Elfsborg i svensk eliteserie etter sesongen.

– Jeg har ønsket å ta steget videre. Jeg føler det er riktig for meg nå. Men jeg har fortsatt en veldig fin tid i Grorud. Jeg må takke klubben for å ha gitt meg tillit.