Norge kommer hverken til å ta selfier med fansen eller skrive autografer. Dette gjelder både under VM-oppkjøringen i Lillehammer og Hamar og under VM-kampene i Stavanger og Trondheim i november og desember.

Målet er å unngå influensa, norovirus og corona. Jentene kan gi sine nærmeste familie en klem – om de er friske – men skal generelt holde god avstand til omgivelsene.

«Selv om det sikkert kan forsvares medisinsk, tror jeg dette er en farlig sti å tråkke», melder Ole Erevik på X/Twitter.

– Jeg tror ikke distansering er veien å gå. Sunn fornuft kunne løst mye av dette, sier Viaplay-eksperten til VG.

EKSPERT: Ole Erevik fra mesterskapet i november i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Erevik kommer til å være ringside under alle Norges VM-kamper på hjemmebane.

– Hysterisk av Hergeirsson, mener VG-kommentator Leif Welhaven.

– Vi vet at mange har meninger om dette. Men, sorry. Jeg har ansvaret. Ingen kommer til å synes synd på meg om vi får halve laget influensasyke og ryker ut av VM, har Thorir Hergeirsson sagt til VG.

Håndballpresident Kåre Geir Lio gir ham full støtte.

– Dette er helt og fullt fagområdet til Hergeirsson, det medisinske apparatet og jentene. De gjør vurderingene og tar beslutningene. Jentene har vært mer tilgjengelige enn de alle fleste utøvere i Norge, og det skal de fortsatt være.

– Men de blir ikke det nå?

– Laget gjør det slik på bakgrunn av erfaring. Vi har reserveløsninger med autografkort, sosiale medier og bilder. Publikum får være tett på. Det viktigste nå er å preparere best mulig mot VM og OL. Det er også et moment at det er mange mødre på laget med unger og alle slags varianter som det medfører, argumenterer Lio.

– Jeg forstår at de ønsker å optimalisere alt, men frykter kanskje at dette ikke er det norsk håndball har bruk for under VM på hjemmebane. Dette er en anledning til å fremelske håndballen enda mer, mener Ole Erevik.

SELFIE: Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal stilte på selfier med Györ-supporterne under sluttspillet i Champions League sist sommer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Den journalistutdannede håndballeksperten er denne sesongen tilknyttet den danske klubben Odense med de tre landslagsspillerne Malin Aune, Thale Rushfeldt Deila og Ragnhild Valle Dahl.

Håndballjentene har vunnet både EM og VM de to siste årene. Vipers Kristiansand har tre strake seire i Champions League. Også på herresiden gjør norsk håndball det sterkt sportslig.

– Likevel er det ingen norske tv-kanaler som har kjøpt Champions League-rettighetene denne sesongen. Det sier litt om interessen. Jeg er ikke sikker på at det riktige er å distansere seg, sier Ole Erevik som mener håndballen er risikosonen i konkurranse om oppmerksomhet med andre stjerner og idretter.

– Sykdomsfaren er ganske stor midtvinters i Norge?

– Jeg ser for så vidt at det finnes en risiko for det. Jeg er ikke sikker om risikoen blir mye mindre ved å nekte å skrive autografer og ta selfies. Det har kanskje bare en minimal innvirkning. Det sier vel landslagslegen også, poengterer Erevik.

– Dette er kjedelig for spillerne og det er kjedelig for publikum. Sjansen for å bli syk er ikke veldig stor, men vi har disse reglene, har landslagslege Aina Emaus sagt til VG.

Hun kaller smitteregimet for «medisinske helseråd».

Danmark gjør definitivt ikke som Norge.

– Fortsetter verden som nå, så kan jeg garantere at vi har friske, energiske spillere som stiller opp i fanzone etter kampene, sier den danske sportssjefen, Morten Henriksen, ifølge TV2.dk.