– De prøver å overrumple meg, og vil at jeg skal gå i en annen vektklasse enn det som er satt i VM. Det er sinnssykt uprofesjonelt. De kommer inn og tråkker meg på tærne, sier Thoresen til VG.

Han og Håvard Jørgensen kjemper om den samme VM-plassen i 67-kilosklassen. Nå har landslagsledelsen bestemt at best av tre internkamper, trolig førstkommende tirsdag, blir avgjørende.

Thoresen reagerer voldsomt på at det blir med en vektgrense på 69 kg når VM-klassen er 67 kg:

– Det blir som å ha et uttak til 1500 meter, men så løper man 2000 meter istedenfor. Jeg vil at den beste i 67-kilosklassen i Norge skal dra til VM, men de står fast på sitt. Om jeg ikke deltar i 69-kilosklassen, så truer de meg med å gi bort plassen. Det er helt vanvittig.

KJEMPER OM VM-PLASS: Morten Thoresen avbildet under VM i Oslo i 2021. Nå må han gå utslagsduell for å komme til VM i Beograd i september. Foto: Javad Parsa / NTB

Bodøværingen mener forbundet ikke holder kriteriene som ble satt for flere måneder siden.

– Landslagsledelsen misbruker makten sin mot meg, for det valget skulle vært tatt for lenge siden. De tør ikke gjøre jobben sin og ta valget som skulle vært tatt, sier Thoresen.

– Det er så ekstremt uprofesjonelt den måten de både truer og stiller ultimatum på, og bare plutselig endrer på ting for å stille meg i dårligst mulig lys. Jeg sier at jeg kan godta en uttakskamp i VM-vektklassen, og selv ikke det kan de imøtegå meg på, sier Thoresen og legger til:

– Det er det som er mest rettferdig, for begge og for Norge.

– Dette har jeg ingen kommentar til, skriver Jørgensen i en tekstmelding til VG.

Sportssjef for landslagsbryterne, Thor Hyllegård, er forelagt kritikken fra Thoresen. Han understreker at det er «et luksusproblem» med to utøvere i verdenstoppen.

– Begge har den siste måneden vunnet mot brytere i verdensklasse. Morten tok en sterk turneringsseier i Polen, og Håvard tok en sterk tredjeplass i Tyskland. Begge slo hver sin tidligere verdensmester, sier Hyllegård til VG.

EM-BRONSE: Håvard Jørgensen (t.v.) viser frem EM-bronsen han sikret seg i 67-kilosklassen i april. Også Oskar Marvik tok bronse i mesterskapet. Foto: Privat

– Med Håvard sin bronsemedalje fra EM anser vi begge som like. Derfor mener vi den riktige og mest rettferdige avgjørelsen er at de bryter om VM-plassen seg imellom. Vi har aldri gått vekk fra kriteriene, de har vært like hele veien, slår han fast og forklarer valget om vektgrensen på 69 kg slik:

– Siden januar har begge konkurrert i 67+2 kg under like vilkår. Unntaket er senior-EM hvor Håvard deltok, og det var i «ren» 67 kg.

– Ved å gå helt ned til 67 kilo, vil risikoen for skade og sykdom øke. Dette vil svekke forberedelsene – og grunnlaget for suksess i VM, sier Hyllegård.

Generalsekretær i bryteforbundet, Morten Sandnæs, opplyser til VG at det er vanlig praksis med «pluss to kilo» i tilsvarende dueller i andre land – også når det har vært gjort i Norge tidligere.

PS! VM arrangeres i Beograd i september. De fem beste sikrer sin nasjon en plass i tilsvarende klasse i OL i Paris neste år, men det er færre vektklasser i OL enn i VM.