Tidlig i juli skrev flere medier at skiskytterstjernen Julia Simon var anklaget for svindel, og nå åpner flere i det franske skiskyttermiljøet opp om uroen.

– Det er ikke enkelt. Jeg synes det er en trist situasjon. Hadde jeg ikke funnet bevis, hadde jeg ikke gjort noe. Det var selvfølgelig ingen lett avgjørelse, sier Justine Braisaz-Bouchet – OL-gullvinner på fellesstart i 2022 – til TV 2 torsdag.

Regjerende verdenscupvinner Simon ble anklaget for å ha brukt kredittkortet til lagvenninne Braisaz-Bouchet for å kjøpe varer på nettet til en verdi på mellom 1000 og 2000 euro, tilsvarende mellom 11.000 og 23.000 kroner, under Blinkfestivalen i Sandnes i fjor.

– Det skjedde for ett år siden her i Sandnes. Jeg prøvde å lage en forsoning med henne og forbundet da, men det funket ikke, sier Braisaz-Bouchet.

KONFLIKT I LAGET: De franske lagvenninnene Justine Braisaz-Bouchet (t.v.) og Julia Simon. Her etter et verdenscuprenn i Anterselva i januar i fjor. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

Saken har skapt splid i det franske skiskyttermiljøet. En av de andre på landslaget, Lou Jeanmonnot, er klar på hvem hun støtter i saken, etter at de i fjor gjorde et forsøk på å ikke ta parti med hverken Simon eller Braisaz-Bouchet.

– Det var vanskelig i fjor. Nå støtter jeg Justine, for Julia gjorde noen dårlige valg. I fjor var det irriterende, nå er jeg bare sint, sier Jeanmonnot til TV 2.

Under Blinkfestivalen denne uken er flere av de franske skiskytterne tilbake i Rogaland. Simon er imidlertid ikke blant dem, og har heller ikke vært landslagssamlinger denne sommeren.

Jeanmonnot forteller at hun ikke har snakket med Simon siden de begge var i Oslo i slutten av forrige sesong. Hun tror at gjensynet med Simon vil bli både rart og komplisert.

– Jeg kan ikke forestille meg hvordan det blir når hun kommer tilbake. Det blir rart. Vi kan tilgi alt som har skjedd, men hun må legge ned en enorm innsats for oss, sier hun.

KONFLIKT I LAGET: De franske lagvenninnene Lou Jeanmonnot (t.v.) og Julia Simon (t.h.) etter at de ble henholdsvis nummer to og tre under et verdenscuprenn i svenske Östersund i mars. Den italienske vinneren Dorothea Wierer står i midten. Foto: Anders Wiklund / EPA / NTB

– Jeg synes det er trist og tragisk at det har kommet så langt og at det har gått så lang tid. Også er jeg veldig spent på hvordan de skal klare å samarbeide til vinteren, for det er jo kanskje det aller viktigste, sier TV 2-ekspert Tiril Eckhoff.

Selv benektet Simon anklagene da de kom forrige måned.

– Julia Simons posisjon er klar. Hun bestrider anklagene, sa 26-åringens advokat Jean-Michel Reynaud om anklagene, ifølge den franske storavisen L'Équipe.

Saken ble tatt opp i et møte i disiplinærkomiteen i Frankrikes skiforbund 1. juni. Der ble det bestemt at man vil vente med å gjøre noe inntil politiet har konkludert i etterforskningen.