– Pinlig, mente TV3-ekspert Joachim Boldsen halvveis.

– Førsteomgangen var grei nok, men vi spilte med for mye vilje og hodet litt under armen. Men jeg synes vi fikk roet det i andre omgang, lyder landslagssjef Christian Berges vurdering av det norske starttrøbbelet til VG.

For i 1. omgang fortsatte problemene fra Russland-tapet i aller høyeste grad. Norge ledet 6–8, men feil, bomskudd og svakt forsvarsspill banet veien for Litauen. Plutselig ledet EM-gruppens jumbolag 12–10 og 14–12.

– Det er fortsatt litt rusk i maskineriet og det hakker litt. Men det er en betydelig bedre kamp prestasjon. Mye å bygge videre, sier Sander Sagosen til VG.

– Det var veldig viktig for meg å få bedre treff. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har følt på det. Det har vært tyngre å få sove om nettene, sier han etter syv scoringer mot Litauen.

Harald Reinkind viste voldsom kraft i det norske ankomstspillet. Kiel-spilleren satte inn seks og skaffet to straffer før pause. Det var markant mye bedre enn tre usle mål på 12 avslutninger i de to første EM-kampene.

Sander Sagosen bommet på en av straffene. Norges største stjerne jobbet for å komme seg inn i kampen og varierte voldsomt. Fra tre personlige feil til fem scoringer (tre av dem på straffer), seks assist og to skaffede straffekast.

Sagosen leverte ustabilt mens støttepilar nummer tre, Christian O’Sullivan, fortsatte inne i blindgaten. Heller ikke Torbjørn Bergerud lyktes i mål etter hodesmellen og overlot målet til Kristian Sæverås 10 minutter før pause.

Halvveis sto det 16–16. Langt fra de åtte målene Norge måtte tape med for å bli slått ut av EM. Men langt fra godt nok.

– Det virker som Norge vil for mye. Dårlig håndball. Det er pinlig med uavgjort mot Litauen, tordnet TV3-ekspert Boldsen i pausen.

Men så snudde det endelig for godt.

KJEMPET: det sto ikke på innsatsen da Sander Sagosen kjempet seg opp mot vanlig standard. Foto: Annika Byrde / NTB

Sagosen startet 2. omgang med en flygerscoring servert av Reinkind. Før samme servitør spilte Kevin Gulliksen fri i en kontring. Endelig var Norge tilbake i ledelsen.

Reinkind forsvant ut etter en smell. Banens beste måtte lappes sammen over venstre øye av manuell terapeut Harald Markussen ute på benken.

– Litt plaster og litt grining bra. Han traff med en finger over øyet og i nesen. Jeg trodde jeg ble den den nye «Bielecki», sier Rienkind til VG med henvisning til polske Karol Bielecki som spilte videre uten syn på venstre øye etter en lignende smell.

– Det var i hvert fall utvisning, men jeg vet ikke om det skulle vært mer. Han traff meg kun i trynet, sier Reinkind som ikke kom tilbake på banen. Han var svært fornøyd med kampen.

– Jeg måtte bare sette den j ... ballen i mål. Det var godt å gjøre det jeg skulle. Vi trenger det. Det hjelper ikke bare å snakke. Vi må spille på oss selvtillit, sier han.

Men Norge holdt initiativet. Sander Sagosen hamret inn et mål og Sander Øverjordet klinket inn kveldens tredje etter en fin prestasjon. Oslo-gutten som spiller i Mors-Thy Danmark fikk et aldri så lite gjennombrudd med sine fem scoringer, oppofrende spillestil og fine målgivende pasninger i angrep.

Han var 2. omgangs beste spiller og leverte sin beste landskamp noensinne.

– Sander Øverjordet storspiller i dag. Fin ro i spillet, han kan spille hurtig, kan spille rolig, han spiller til strek, har bra blikk, og i dag bra skudd også, oppsummerer landslagssjef Berge.

– Du får flyt, det løsner litt og du tør å gjøre mer enn du vanligvis ville gjort. Det er deilig å kunne bidra. Du merker du får litt selvtillit, sier Øverjordet.

Bergerud var tilbake i mål med redninger og plutselig styrte Norge alt. Kent Robin Tønnesen kom bra inn for Reinkind, Sagosen slapp ned skuldrene litt og Sebastian Barthold satte inn fine scoringer fra kant og straffemerket.

Russland hadde ingen problemer med å slå Slovakia og tar med seg to poeng til hovedrunden mens Norge da vil gå inn med null poeng.

I den slovakiske hovedstaden vil Polen og et sterkt coronarammet Tyskland bli norske motstandere torsdag og fredag. Rekkefølgen bestemmes av den innbyrdes møtet mellom dem tirsdag. Søndag vil Norges langvarige marerittmotstander Spania være motstander.

Norge vil avslutte hovedrunden mot Sverige neste tirsdag. Glenn Solbergs lag måtte nøye seg med 27–27 mot Tsjekkia i sin kamp og mistet ballen i angrep i sluttsekundene. Men tsjekkerne evnet ikke å kontre inn seiersmålet, Sverige slapp med skrekken og gikk dermed videre.