Storhamar vant 3–0 hjemme i «mætt fjøs» mandag og benyttet muligheten til å sende Vålerenga ut i fellesferie med 2–1-seier onsdag kveld.

Hamar-laget vant sist kongepokalen i 2018 og er klar for sin fjerde strake finale. Vålerenga har ikke vunnet siden 2009.

– Vi gleder oss til å møte Oilers, sier tomålsscorer Bakke Olsen til TV 2.

Petter Thoresen har dermed ledet Storhamar til finale i sin første sesong tilbake etter å ha vært landslagssjef.

– Det er alltid stort å slå Vålerenga på deres hjemmebane, sier Thoresen til TV 2.

Bare 41 sekunder var gått da Storhamar sjokkåpnet og tok ledelsen 1–0 ved Eskild Bakke Olsen.

– Litt flyt, innrømmer Bakke Olsen om 1–0-målet til TV 2. Han er sønn av den tidligere Storhamar-spilleren Tom Erik Olsen og barnebarn av Vålerenga-legenden Per Skjerwen Olsen.

Storhamar var flere ganger nær ved å øke, og de gulkledde spilte store deler av 1. periode i overtall takket være fire Vålerenga-utvisninger i løpet av de første 11 minuttene av kampen.

– Jeg tar en idiotutvisning selv, vi må være kaldere i hodet, sier Vålerengas Villiam Strøm til TV 2 i første pause.

MÅTTE UT: Vålerenga-keeper Mitch Gillam måtte hjelpes ut av garderoben etter å ha blitt skadet da han gjorde en redning. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Mitchell Gillam var god i Vålerenga-buret, men knapt tre minutter før slutt i første periode ble han skadet etter å ha gjort en redning. Han måtte ha hjelp for å komme på beina. Tobias Breivold overtok i buret. Han hadde ikke spilt et sekund i sluttspillet før dette.

1–0 til Storhamar etter første periode var altså lite, mente HAs ishockeyjournalist Bendik H. Eriksen:

Vålerenga spilte 5 mot 3 i starten av tredje periode, men Storhamar forsvarte seg godt og holdt buret rent.

Der var Trym Gran god, og på motsatt side storspilte også Tobias Breivold i Vålerenga-målet og avverget flere store Storhamar-sjanser før det ble 2–0 drøyt halvveis i midtperioden: Eskild Bakke Olsen klarte å snike pucken inn under armen på Breivold.

– Vi skylder på sidemannen. Vi må gå i oss selv, sier Vålerengas Jørgen Karterud til TV 2 før siste periode.

Storhamar fikk fem minutter overtall i tredje periode takket være en hodeløs utvisning av Joachim Lunde Hermansen, som stakk kølla mellom beina på Storhamars Samuel Solem. Men gjestene klarte ikke å punktere matchen med en tredje scoring.

Drøyt to minutter før slutt pådro Patrick Thoresen seg utvisning, og Vålerenga fikk et lite halmstrå. Men bare fem sekunder gjensto da Oslo-laget endelig klarte å overliste Trym Gran. Storhamar red av stormen.

Storhamar-supporterne ønsket Vålerenga god ferie etter at seieren var klar. Foto: Hans Christian Boge-Fredriksen

Stavanger Oilers-spillerne fulgte naturlig nok onsdagens kamp på TV. De trengte bare fire kamper på å slå Sparta og kommer inn i finalespillet atskillig mer uthvilt enn motstanderen.

Første finalekamp går i Stavanger mandag.