– Som idrettsnasjon er vi vant til og ønsker å ha gode prestasjoner. Den situasjonen blir utfordret veldig seriøst nå, og det store spørsmålet er hvordan vi skal sikre at marginene går riktig vei, sier sykkelpresident i NCF Jan-Oddvar Sørnes til VG.

  • Norge tok to gull i sykkel-VM 2022.

  • I 2023 ble Uno-X tidenes første norske sykkellag i Tour de France, mens Andreas Leknessund var sammenlagtleder i Giro d’Italia i fem dager.

ROSA: Andreas Leknessund skapte mange overskrifter da han ledet Giro d’Italia tidligere i år. Foto: LUCA BETTINI / AFP / NTB

Likevel måtte sykkelforbundet få økonomisk hjelp av sponsor og samarbeidspartner Uno-X til å sende ryttere til sykkel-EM for to uker siden.

– Jeg har ikke de konkrete beløpene, men det er snakk om betydningsfulle beløp, sier sykkelpresidenten.

Han forventer ikke at en sponsor skal hjelpe slik neste år også eventuelt.

– Det ville vært helt feil å forvente at en sponsor skal bla opp i det uendelige når det kniper. Det er jo utfordringen vi og flere forbund som sliter økonomisk.

Uno-X ble tidenes første norske sykkellag i Tour de France i sommer. Torstein Træen bakerst i rød-gul drakt. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det var altså en fare for at de norske sykkelstjernene ikke kunne delta i EM, som nylig ble avholdt i nederlandske Drenthe.

Mye tyder på at det ikke blir bedring med det første.

Sørnes sier at det må prioriteres enda hardere for å unngå at man sitter i en potensiell krise før VM og EM høsten 2024.

– Hvis man ikke klarer å selge inn med norske verdensmestere, hva skal til da?

– Det er noe med måten vi er organisert på og måten vi driver landslag på som skiller seg ut ifra ski og andre idretter. Vi har ikke rene landslag som vi tar ut ryttere til på årsbasis, men heller uttak fra ritt til ritt.

PRESIDENT: Jan-Oddvar Sørnes er president i det norske sykkelforbundet. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sykkelforbundet gikk 4,5 millioner kroner i underskudd i 2022.

VG spør generalsekretær i cykleforbundet Kjersti Størset om hva prognosen er for 2023. Det svarer hun ikke på.

– Denne ensidige vinklingen på tall blir for meg litt uinteressant i lengden. De fleste som er opptatt av toppidrett i Norge har vel nå fått med seg at det er særs krevende for særforbund å få gjennomført den ønskede toppidrettsaktivitet, skriver Størset i en e-post til VG.

Hun viser til blant annet særforbund som Norges Fotballforbund og Norges Skiforbund. Sistnevnte styrer mot flere millioner i underskudd, mens NFF gikk drøyt 40 millioner i underskudd i fjor. Det er også en usikker fremtid for idretter på TV-skjermene.

– Denne diskusjonen blir først interessant om du løfter disse spørsmålsstillingene til et høyere politisk nivå, til idrettens øverste politikere i NIF og til vår regjering. Trenden vi har hvor idretten sliter, er en stor politisk diskusjon, ikke en snever diskusjon om hvor mye penger vi har brukt på de enkelte aktiviteter, fortsetter generalsekretæren.

GULL: Tobias Foss vant VM-gull på tempo i Australia i 2022. Foto: DEAN LEWINS / EPA / NTB

VG har forsøkt å få en kommentar fra Norges Idrettsforbund, som ikke ønsker å kommentere denne konkrete saken. Det har heller ikke lyktes å få kommentar fra kulturminister Lubna Jaffery (Ap).

Sykkelpresident Sørnes sier det er for tidlig å si hvilke arrangementer som forbundet må nedprioritere neste år.

– Hva tenker en sykkelpresident om at man må prioritere så hardt?

– Vi kommer ikke unna at det er det ledelse handler om. Det er jo fagfeltet mitt, svarer Sørnes og legger til:

– For det meste er det veldig fornøyelig å være leder når det går godt og har romslige rammer. Så er det kanskje enda viktigere å være en god leder når man er nødt til å ta de tøffe valgene. Jeg har et veldig kompetent styre som er med på å ta de beslutningene.

Sørnes påpeker at det ikke er en trøst, men en erkjennelse at norsk idrett har mange felles problemstillinger.

– Det diskuteres i idretten og er høyt på agendaen i idrettsforbundet. Det er en viktig samtale vi må ta fremover. Altså hvordan idretten skal finansieres fremover, gitt den samlede utfordringen idretten har.