15-åringen er tidenes yngste som tar den gjeve pokalen i denne idretten, og en av de yngste totalt i norsk idrett. Det spesielle er at han satser alpint og hører til de lovende der. Fra høsten starter han på skigymnas, akkurat som søster Karmen (17).

Men hvordan kan en så ung gutt slå et kobbel av erfarne seniorer og OL-deltagere?

Bakgrunnen er følgende:

Mesternes Mester samler hvert år alle norgesmestrene til en finale. I hvert av de 34 lagene var det en norgesmester som hadde vunnet en klasse i løpet av sesongen. Lagene byttet på å seile tolv like båter i klassen J70 i Åsgårdstrand.

Men det var noen «wild card» og dessuten deltok landslaget i seiling. Hermann Tomasgaard, som fikk OL-bronse i Tokyo, var en av dem som fikk en friplass.

Ville ha med den talentfulle unggutten

Unge Spone hadde riktignok selv blitt norgesmester i klasse Killing. Nå ble han invitert inn til norgesmester Morten Helgesen, som også hadde Eivind Rubinstein og Petrus Eide som mannskap. De hadde gull i Finnjolle.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være med i en båt som slo pappa og hans mannskap, sier tenåringen Spone.

Faren Kristoffer Spone har to EM-gull og har seilt med Kong Harald i 20 år. Nå måtte han og teamet ta til takke med 2. plass.

– Normalt liker vi ikke å bli slått, men akkurat denne gangen var det stas at Fabian og de tre andre tok kongepokalen, kommenterer 52-åringen.

Ekstremt godt trent

– Dette er den gjeveste regattaen i Norge fordi alle gullmedaljevinnerne er med. Alle er ute etter én ting – å vinne kongepokalen, hevder Petrus Eide.

Han visste at Spone, til tross for sin unge alder, hadde mye erfaring.

– Han er ekstremt godt trent og har lært mye seiling gjennom faren. Derfor ble han et naturlig valg for oss. Til syvende og sist måtte han velge oss også. Det satte vi stor pris på, sier Eide.

Faren tok feil

To dager før mesterskapet ble Fabian Spone satt til å pusse sin fars kongepokal.

– Han tapte et veddemål der han fikk valget om å rydde av bordet eller pusse min pokal. Jeg trodde det ville gå lang tid før han selv fikk sin pokal. Så feil kan man ta, sier en stolt Koffer. Det er navnet sønnen kaller sin far.

Fabian Spone har bestandig drevet med idrett, alpint hele vinteren og seiling om sommeren. Foruten ulike båtklasser, er han aktiv i windsurfing.

For fire år siden begynte han og en kompis å seile brett.

Spone nølte ikke med å si ja da han fikk en ny, stor oppgave i Mesternes mester i Åsgårdstrand. Oppgaven ble å ta opp og ned seilet som heter gennaker, bidra i taktikken og henge ut over ripa slik at båten skulle gå fortest mulig.

J70-båter har tre seil og er en kjølbåt. Før triumfen var klar, hadde vinnerne vært med på syv regattaer, før tre finaleseilaser.

Fabian Spone var kjent med hvordan denne finalen fungerer. Som 13-åring var KNS-seileren med Eivind Melleby, Lars Horn Johannessen og Pelle Horn Johannessen, da de tok 2. plass. Faren var på en annen regatta med Kongen.

– Nå var det utrolig fint å seile med Eivind, Morten og Petrus. Jeg er takknemlig for at jeg fikk en slik mulighet, sier Spone.

Nåe r alt klart for en vinter i alpinbakkn. Foto: Privat

Bytter til ski

Snart er det ski hele vinteren.

– Jeg har lyst til å drive med alpint og seiling, men forstår at jeg må velge på et tidspunkt, forteller tenåringen.

Pappa Kristoffer Spone er ikke i tvil.

– Den neste kongepokalen blir i alpint, ler han.

PS. Vinnerlaget er i egenskap av tittelforsvarer allerede klar for finalen i Mesternes mester neste år.