De aller mest ihuga har allerede betalt for å få tilgang tidlig, men fredag er den årlige merkedagen her for spill- og fotballfans:

Da slippes EA Sports’ Fifa 22 til massene.

Med det følger ikke bare glede og vennskapelige dueller, men også store doser frustrasjon og ødelagte Playstation-kontrollere etter å ha tapt for fjerde kamp på rad online.

Heldigvis kan man bli flinkere. Vi har snakket med tre av Norges beste Fifa-spillere. Alle har allerede spilt det nye spillet en del timer.

I denne saken deler de sine råd for hvordan man slår motstanderne.

Magnus Myrhaug Kristiansen

Kristiansen har spilt på Norges Fifa-landslag siden 2019. 19-åringen har også vunnet Eserien (den norske e-sportsligaen).

Her er hans tips:

 • Forskjellen på Fifa 22 og Fifa 21

Spillene endrer seg alltid litt fra år til år. Kristiansen har lagt merke til keeperne i årets utgave.

– De er blitt veldig gode, så du blir fort straffet om du ikke tar de riktige avgjørelsene. Jeg vil nok si at det å angripe er blitt det vanskeligste. Forsvar er litt lettere, siden folk sliter med angrep. Men det er tidlig i spillet, og ting kan endre seg. Det kommer oppdateringer.

Han mener også at godt pasningsspill er viktigere enn finter i Fifa 22.

 • Hvordan blir man god?

Øving er selvfølgelig en viktig del av svaret her, men hvordan bør man øve?

– Hver gang man taper, må man ikke se på det som et tap. Se på det som en lærepenge. Hva gjorde jeg feil nå? Hvorfor scoret han?

Når spillet nylig har kommet ut, bruker Kristiansen mye tid på å finne forskjellige måter å vinne på. For alle Fifa-spill har sine styrker og svakheter som kan utnyttes.

– Veldig ofte faller mange ut fordi de spiller slik de gjorde på forrige spill.

foto
Magnus Myrhaug Kristiansen er i norgestoppen. Han spiller nå for e-sportslaget Apeks. Foto: Morten Uglum
 • Tips og triks

Landslagsspilleren mener tålmodighet er nøkkelen til mål.

– Tenk godt over skuddene du tar. Hvis du merker at skuddet blir reddet, så prøv en annen type neste gang. Ta flere skudd utenfor 16-meteren. Selv om keeperne er blitt gode inne i boksen, sliter de fortsatt med å ta langskudd fra gode spillere som Messi.

Samtidig må man være ekstra oppmerksom på motstanders kontringer på Fifa 22. Det er flere bakromsløp enn før. Derfor er det ekstra lurt å ikke gå «all in» med masse aggressivitet når man har ballen.

– Du blir straffet om du er for offensiv.

– Vær tålmodig – ikke «rush» ut på motstanderne.

Benjamin Lorentzen Gjerløw

18-åringen fra Bodø spiller for Raufoss i Eserien. Han var med på å ta laget sitt helt til topps der i vårens sluttspill. I tillegg er han blitt tatt ut til Norges landslag i efotball.

Her er hans tips:

 • Slik skiller Fifa 22 seg fra Fifa 21

– Spillet er veldig annerledes i år. Jeg lærer fortsatt selv hvordan det funker. I år er finesseskuddene (R1+O på PS og RB+B på Xbox) ekstra farlige. Det var de ikke på 21. Hvis du kombinerer dem med «timed finishing» (at man trykker på skyteknappen en gang til innenfor det grønne vinduet), går det nesten hver gang. Det er såpass effektivt at jeg tipper EA kommer til å gjøre noe med det.

Alt handler om å tilpasse seg.

Også han lagt merke til keeperne. Derfor er det lurt å være ekstra obs på hvor og i hvilke situasjoner man skyter i på det nye spillet.

 • Hvordan blir man god?

Å tilegne seg fotballforståelse er en god start, synes Gjerløw.

 • – Noen er kanskje uenige, men jeg vil si det er det viktigste i Fifa. Hvor godt leser man spillet? Det er en stor fordel. Se og spill ekte fotball i tillegg til å spille Fifa.

Han anbefaler også at man går på Youtube og ser hvordan de beste Fifa-spillerne gjør det. Man kan finne sine egne svakheter ved å se på opptak av egne kamper, slik ekte fotballspillere gjør. Både Playstation og Xbox har opptaksfunksjoner.

– Vær bevisst på hva du må bli bedre på. Legg merke til hva du gjør når det går galt. Et viktig tips er også å spille mot folk som er over eget nivå.

Fysisk aktivitet og søvn er heller ikke dumt. Om man møter gode spillere, er man nødt til å holde fokus. Da hjelper det å ikke bare ha sittet foran skjermen, forklarer han.

foto
Benjamin Lorentzen Gjerløw har vært en av Norges beste Fifa-spillere den siste tiden. Foto: Privat
 • Finn din stil

Akkurat som i ekte fotball finnes det flere måter å vinne på. Når det kommer til taktikk, handler mye om personlig preferanse. Men det er verdt å merke seg at de beste spillerne gjerne spilte 4–2–3–1 eller 4–4–2 på Fifa 21. Trenden virker ikke helt ulik i årets utgave.

– Finn den formasjonen som funker for deg. Gjerne en offensiv og en defensiv. Hvis du for eksempel leder med to mål, kan du gå over til den defensive.

Spillet gir nokså mange muligheter til å justere taktikken. Man kan for eksempel velge presshøyde og bredde i laget. Her går det an å eksperimentere.

 • Finter og andre lure triks

Om man ser Fifa-mål på Youtube, vil man etter stor sannsynlighet også se en del «skill moves». Selv er ikke Gjerløw den mest aktive brukeren av disse, men han er klar på at det er lurt å lære seg noen av dem.

– Se på Youtube. Der kan man se hvordan man gjør de forskjellige fintene og i hvilke situasjoner, sier Gjerløw.

Han foretrekker imidlertid å ha fokus på pasninger og godt forsvar. Mange nybegynnere bruker gjerne den venstre skulderknappen (L1 eller LB) for å bytte spiller når man ikke har ballen.

– Jeg bruker nesten bare spakene. Det tar litt tid å venne seg til, men det går helt klart raskere.

Johan «Johans» Færaas

Færaas har vært én av Norges største Fifa-profiler gjennom spill i flere Eserie-klubber. Nå om dagen spiller han kun for Youtube-publikumet sitt. Kanalen hans har over 35.000 abonnenter.

Her er hans tips:

 • Slik skiller Fifa 22 seg fra Fifa 21

– Den mest brukte mekanismen fra tidligere, pasning med X-knappen (A på Xbox), er totalforandret. Nå må man være utrolig nøyaktig. I mine øyne bør man nesten unngå å bruke den. For i frispillingen bakfra behøver du bare å slå med litt for lite kraft eller litt feil vinkel, så får motstanderen ballen med en gang. Da blir du straffet.

Han synes de lange og høye pasningene er mer effektive enn tidligere. Det kan gi litt variasjon.

 • Hvordan blir man god?

«Johans» understreker at det hvert år er viktig å lære seg hvordan spillet er annerledes. Han nevner mange av de samme tingene som de to andre, men trekker også frem et annet perspektiv:

– Ikke bli forbannet eller sur dersom du møter en som er veldig god eller bedre. Hvis du vil bli god, må du ha hodet på plass og tenke at det er et spill. Tenk heller at du skal bli bedre for hver kamp.

foto
Johan «Johans» Færaas har godt over 20.000 Youtube-visninger på de fleste av Fifa-videoene sine. Foto: Michael Schult Ulriksen
 • Andre tips

– Istedenfor å trykke X-pasningen jeg «halshugde» tidligere, kan man heller ta en X-variant med å holde R1 samtidig. Da får du en hard og temposterk pasning, som i større grad kan treffe medspiller enn vanlig X-pasning. Med den kommer man seg enklere gjennom motstanderens ledd, sier «Johans».

Han legger til at høy gjennombruddspasning (L1+trekant) er mer effektiv enn tidligere på Fifa 22.

foto
Det er godt over 700 ekte lag på Fifa 22. Liverpool er ett av dem. Foto: Electronic Arts