Dilma Rousseff var med i den væpnede motstanden mot diktaturet. Hun ble tatt til fange, torturert og satt i fengsel. Foto: Scanpix

Den brasilianske fotballen står for oss nordmenn som pur, ren og vakker, men det strålende landslaget skjuler en stygg virkelighet. Det er viktig å forstå korrupsjonen og maktsystemene for å skjønne folkets misnøye med fotball-VM. Noen få rike, korrupte mennesker, noen av dem er avslørt som tyver og svindlere, har tatt fotballen fra folket.

En av de verste er fotballpresidenten selv, den 82 år gamle Jose Maria Marin. Å grave i hans fortid lukter verre enn å spa møkk. I en periode på 21 år med diktatur etablerte Jose Mari Marin seg i Brasils innerste maktsirkler. Da han så diktaturet gå mot slutten, meldte Jose Maria Marin overgang til fotballen. Først ble han president i Sao Paulos fotballforbund, og senere jobbet han seg oppover i systemet.

Brasils president Dilma Rousseff var med i den væpnede motstanden mot diktaturet. Hun ble tatt til fange, torturert og satt i fengsel. Den dag i dag vil ikke Rousseff snakke om torturen, men hennes cellekamerat forteller at hun ble kalt «kommunistfitte», torturert med strømsjokk i brystene og i underlivet.

Jose Maria Marin skal stå på samme scene som president Dilma Rousseff under åpningsseremonien. Det blir ikke noe av småpraten mellom representantene på ærestribunen. Rousseff snakker ikke med Marin, konsekvent ikke på grunn av torturen hun ble utsatt for av det regimet Marin var en viktig del av.

Marin snakker som han fortsatt lever i diktaturet. Han fører det samme språk og retorikk som i de dager. Han snakker om VM med metaforer som å gå i krigen, med begreper som skyttergraver og hærførere. Fotballpresidenten får de som opplevde diktaturets grove mishandling og utryddelse av fiender til å grøsse.

Fotballpresidenten ble avslørt som en simpel tyv da han skulle dele ut medaljene til Corinthians for seieren i juniorcupen i Sao Paulo. Midt under seremonien smuglet han en medalje i egen lomme. Corinthians keeper måtte dra hjem uten medalje. Marin ble heldigvis avslørt av tv-kameraer i det han lot medaljen gli ned i lomma. Klippet ligger ute på Youtube til almen spott og spe. Slik ble Marin også avslørt for hele Brasil som en simpel tyv som stjeler fra ungdom.

Hans forgjenger i presidentstolen var ikke et hår bedre. Han står igjen som en av de store FIFA-skurkene. Ricardo Texeiera ble dømt for å ha tatt imot bestikkelser på 250 millioner kroner, fjernet fra FIFAs eksecutivkomite og fratatt retten til å ha verv i fotballen. Bestikkelsen var bare en flik av det han er mistenkt for å ha stukket unna.

Da Jose Maria Marin ble innsatt lovet han «..å fortsette Texeiras fantastiske arbeid. Hans administrasjon var et forbilde.»

Den gamle VM-helten Romario er blitt en frittalende politiker. Den dagen Texeira gikk av meldte Romario på facebook: «En kreftsvulst er fjernet fra brasiliansk fotball.» Bare måneder senere, i en høring om Marin i Brasilia sa han: «Folk stopper meg på gaten. De sier: Få tilbake Texeira, han nye fyren er enda verre.»

Marins etterfølger i 2015 er allerede valgt. Marco Polo Del Nero har også en fortid i diktaturet. Han var også en tidligere businesspartner med Ricardo Texeira. For å komme i posisjon bør man holde på tradisjonene.

Korrupte ledere har vanskjøttet brasiliansk fotball. Det er halvtomme stadioner over alt og snittet på kampene i byer med opp til ti millioner innbyggere, er omtrent som på Lerkendal.

Den ene halvparten av befolkningen, de som fortsatt gleder seg til VM, drømmer om at Neymar skal gi dem frelse fra elendigheten.