I år har Dyrhaug vært sin egen trener og gjennomført sitt eget treningsopplegg i år. Det vil han fortsette med. Om det er mulig å kombinere det med plass på landslaget, er foreløpig uvisst. Derfor vil helten fra VM-stafetten vurdere alle tilbud som kommer.

Blomstret på privatlag

Spekulasjonene er mange og usikkerheten stor rundt om i Langrenns-Norge. Det heteste temaet er fremtiden til Petter Northug, hvor ingenting foreløpig er klart. Det samme gjelder spørsmålet om Marit Bjørgen fortsetter eller ikke.

For Niklas Dyrhaug, som har hatt en knallsterk comebacksesong i verdenstoppen, er situasjonen den samme. Verken han selv eller de rundt ham vet hvilket lag han skal gå på neste år.

Etter to magre sesonger på landslaget ble han vraket på våren i fjor. Det siste året på det private Team United Bakeries har ført ham tilbake til toppen. Nå blir han etter all sannsynlighet tatt ut igjen på elitelaget. Allerede under verdenscupavslutningen i Holmenkollen for en liten måned siden åpnet han for å takke nei.

I så fall vil han bli nektet deltagelse i verdenscupen neste sesong, på grunn av skiforbundets skjerpende regelverk.

– Det er viktig for meg å vurdere alle tilbud som kommer på banen, fordi jeg har erfart litt begge deler, sier han til Adresseavisen.

Dyrhaug deltok onsdag kveld i motbakkeløpet «Monsterbakken» i Vassfjellet, hvor han gikk inn til andreplass. Han ble kun slått av Anders Tettli Rennemo, som løp opp alpinbakken med joggesko. Dyrhaug gikk opp med langrennsski.

– Jeg var ærlig

– Jeg var ærlig på det jeg sa i Holmenkollen og har hatt en dialog med Vidar (Løfshus, landslagssjef) og Trond (Nystad, herrelandslagstrener). Hvis jeg skal inn på elitelaget igjen, har jeg lyst til å gjøre ting på min måte, slik jeg har gjort i år.

Dyrhaug sier at han og landslagsledelsen foreløpig ikke har fått på plass en løsning. Han regner med en avklaring i løpet av de kommende to ukene.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås har denne uken vært i samtaler med landslagsledelsen. Det er den siste tiden blitt spekulert i at Northug kan bli utelatt når landslaget tas ut om en snau måned, og at han kan kombinere satsing på langløp neste år med deltagelse i enkelte verdenscuprenn. Og dermed samtidig fortsette samarbeidet med sin hovedsponsor Coop.

– Bør være like regler

Om dette scenarioet skulle bli en realitet, at landslaget unnlater å ta ut en løper som definitivt er sportslig kvalifisert, vil det bli utfordrende å forsvare for skiforbundet. Om Dyrhaug eller noen andre blir tatt ut på landslaget og sier nei, vil de bli nektet deltagelse i verdenscupen neste sesong. Det samme gjelder Northug.

– Petter er unik, både på bakgrunn av resultater og den han er. Men jeg synes ikke det bør være forskjell på reglene, sier Dyrhaug.

Den store forskjellen på hans opplegg denne vinteren og fra tiden på landslaget, er at han helt og holdent har tatt ansvar for sin egen treningsplan. Han sa ja til å bli med på Team United Bakeries under forutsetning av at han fikk satse på allround. Mens lagkameratene trente for langløp, fikk tydalingen en fri rolle. Han oppholdt seg langt mer enn tidligere i Trøndelag i sesongoppkjøringen. Alt dette resulterte i plass på stafettlaget i Falun og dermed VM-gull.

Som Northug har Dyrhaug gode kort på hånda i forhandlingene med skiforbundet.