Den store staben av frivillige er selve drivverket i nasjonens mest prestisjefylte mesterskap, når startskuddene går for henholdsvis 10 og 15 km i fri teknikk for dame- og herreklassen.

– NM del én starter på Røros 29. januar, og vi har jobbet med forberedelsene til denne begivenheten i over to år. Så langt har en hovedkomité på 12 medlemmer, pluss et tyvetall personer med ansvar for administrasjon, løyper og all slags logistikk vært involvert, sier lederen i NM-komiteen, Kjetil Reinskou.

Den avgjørende gruppen

Sist torsdag var det stort kickoff-møte for den aller største, og helt avgjørende innsatsgruppen; de flere hundre frivillige som trengs for å kunne avvikle et moderne NM på ski del én.

– Vi trenger frivillige som kan dekke ca. 400 vakter for å kunne avvikle et slikt arrangement. I dag har vi nesten 300 enkeltpersoner på plass. Mange av dem har allerede sagt at de ønsker å ta flere vakter, og det gjør at vi langt på vei føler oss ganske trygge på å være der vi skal være, sier Reinskou.

De typiske ja-menneskene

Frivilligansvarlig Mari Aas forteller at det er de typiske ja-menneskene som melder seg som frivillige. De rekrutteres hovedsakelig i Rørosregionen, men på listene har hun også frivillige helt fra Oslo i sør til Trondheimsregionen i nord.

– De frivillige veldig viktige og varierte oppgaver, fra opp- og nedrigging av stadion- og serviceområder, løypevakter, mix-soner, startere og startvakter, kiosk og forpleining, presse, vakthold og parkering, for å nevne noen, sier hun.

Trenger fortsatt flere

Selv om man kanskje er i mål når det gjelder antall personer som trengs for å dekke opp alle vakter, sier Reinskou at det fortsatt er behov for flere frivillige ja-mennesker.

– Vi trenger bl.a. folk som kan løse oppgaver rundt media og kommunikasjon og på pressesenteret, hvor det er behov for personer med en viss forståelse og erfaring for det som skjer på dette feltet, sier han.

– Ikke «hvor som helst»

NM 2015 på Røros har et utgiftsbudsjett på 7,2 millioner kroner og budsjetterer med ca. 8,1 millioner i inntekter. For å nå det målet trengs det rundt 30000 publikummere, samtidig som man ikke trenger en situasjon med alvorlig snømangel.

– Vi har tro på at dette går helt inn, for dette ski-NM blir ikke akkurat arrangert «hvor som helst». Store deler av løypenettet vil gå i sentrum av Røros, i et helt unikt miljø hvor vi håper på en helt enestående skiopplevelse både for aktive og publikum sier Kjetil Reinskou.

Frivillig-veteraner

Knut Nordhagen fra Oslo har deltatt som frivillig siden han var guttungen og sammen med sin far viste publikum til rette på Ullevaal stadion. Senere har han i «alle år» stilt som frivillig i Holmenkollen, og nå har han meldt seg for å gjøre en innsats under ski-NM på Røros.

– Jeg ser at frivillig innsats er grunnbjelken i alle store arrangementer, og det gir meg mye å være med på å arrangere et NM, sier Knut Nordhagen, som skal jobbe med forpleining overfor utøverne på Røros.

Vidar Finnland fra Trondheim stiller til innsats som arenaleder. Med bakgrunn som driftsleder i Granåsen skisenter bør han ha rikelig kompetanse for den oppgaven.

– Jeg er opprinnelig fra Ålen, og stiller opp på Røros for å bidra til at det hele skal gå rundt, og for å gi noe av min kunnskap og erfaring tilbake til den regionen jeg opprinnelig kommer fra, sier Vidar Finnland.

Knut Aas fra Røros var sekretær i hovedkomitéen sist Røros arrangerte et ski-NM, i 1977.

– Den gangen så jeg knapt en eneste skiløper, fordi jobben jeg hadde foregikk inne på stevnekontoret. Nå håper jeg på en oppgave hvor det også blir mulig å oppleve litt av konkurransene, sier han.

Som mangeårig aktiv i fotball og håndball bidro Knut Aas senere tilbake i form av frivillig innsats bl.a. som dommer gjennom en årrekke. Under ski-NM blir han å finne som løypevakt, med mulighet til å se kremen av norske langrennsløpere på nært hold.