– Det er en dag jeg vil huske i veldig lang tid. Jeg har aldri slått ham tidligere, jeg er i sjokk akkurat nå, sier Ruud til arrangøren etter kampen.

– Det var en litt spesiell kamp. Har kanskje sett Djokovic spille bedre før. Jeg følte det var en god sjanse til å ta en skalp i dag, sier Ruud til TV 2.

Seieren blir beskrevet som Ruuds største bragd så langt i karrieren. Han er første nordmann som slår en verdensener i tennis. Ruud beskrev på forhånd oppgjøret som «David mot Goliat».

– Jeg har ikke alle svarene akkurat nå, svarer Ruud på spørsmål fra arrangøren om hvordan han klarte bragden.

– Jeg er selvfølgelig skuffet. Det var jevnt. Gratulerer til Casper, han spilte veldig bra, spesielt i starten av første og tredje sett. Jeg hadde mine muligheter, men det siste gamet var ikke spesielt bra, sier Djokovic.

Novak Djokovic

Verdensener i tennis

Finalen mot greske Stefanos Tsitsipas, som vises på TV 2 klokken 15.00 søndag, er Ruuds andre finale på Masters 1000-nivå.

– Han har vunnet her to ganger før, det blir tøft. Han har kanskje hatt et skuffende halvår, men har virkelig fått det til å klaffe denne helgen, sier Ruud.

Ruud har vært i tre Grand Slam-finaler, men så langt er alle hans ti titler i karrieren kommet på ATP 250-nivå.

Slår Casper Ruud Stefanos Tsitsipas i finalen?

Stefanos Tsitsipas

Nordmannen fikk en drømmestart og gikk tidlig opp til 2–0 i games i det første settet – et ellers jevnspilt sett. Til slutt vant 25-åringen sitt første sett noensinne mot Djokovic med 6–4.

I det andre settet slo verdenseneren brutalt tilbake og var knusende overlegen. Settet ble unnagjort på 38 minutter, og Djokovic vant 6–1 i games.

Ruud kom tilbake med ny giv i det tredje og avgjørende settet. 25-åringen åpnet friskt og vant de tre første gamene.

– Villdyret våkner, han har det i seg! kommenterte Christian Paasche etter Ruud tok det første poenget.

Men Djokovic kom tilbake nok en gang. Han reduserte flere ganger, og det sto etter hvert likt, 4–4, i siste sett.

– Sitter med en følelse av at han viser hvorfor han er verdensener. Han skrur opp det litt ekstra kneppet når noe står på spill, kommenterte Paasche.

Ruud slo så tilbake og vant til slutt 6–4 i det tredje og avgjørende settet, og tok seg med det til finalen av turneringen.

Ved å nå semifinalen hadde Ruud allerede klatret til 7. plass på verdensrankingen. Ved å nå finalen har Ruud nå klatret til 6. plass.

Grafikk: www.sofascore.com