I helgen går Martin Larsen (18) sin første kamp i et seniormesterskap. I EM i Bulgaria vil han kjenne smaken av edelt metall.

– Det er mulig, men jeg innser at jeg må være heldig med trekningen og ha gode dager, sier Larsen.

Det blir en tøff utfordring for 18-åringen. Han er første års senior, og selv om han har en bronsemedalje fra junior-EM, har aldri bokset mot de store gutta før. Treneren, Ole-Arne Næsgård, mener overgangen kan bli hard.

–  Jeg vil ikke legge for mye press på ham. Nå skal han kjempe mot voksne karer på over 30 år, som har gått 200 til 300 kamper. Martin har ikke fylt 19 år, og har 80 kamper i bagasjen. Det utgjør en forskjell, sier treneren.

Les også: Skal slå seg til OL

Godt forberedt

Til tross for sin unge alder mener barnebarnet til OL-helten Ernst «Kruska» Larsen at han er godt forberedt. Teamet har nylig vært på to treningssamlinger. Den ene i England, hvor har bokset mot noen av de beste i Europa.

– Jeg fikk gode svar på trening og er så godt forberedt som overhodet mulig, men jeg er alltid best når det gjelder, forteller han

I England fikk Larsen målt krefter mot Antony Fowler, søskenbarnet til tidligere Liverpool-spiller Robbie Fowler, som vant VM-bronse for to år siden.

Les også: To nordiske mestre

Skriftet stil

18-åringen har vært tvunget til å forandre boksestil etter han ble senior. Før vant han på styrke og god fysikk, selv om det fortsatt er hans sterke sider, er det ikke så dominerende mot eldre konkurrenter.

– Før kunne jeg være frempå hele tiden og presse kampen gjennom. Nå må jeg være mer forsiktig og bokse smartere, forklarer han.

Det er mange som faller fra idretten i overgangen fra junior til senior. Treneren mener Larsen må være forberedt på at tapene kommer oftere enn før.

– Det blir spennende å se hvordan han klarer seg. Det gjelder å være tålmodig, og takle og være utenfor komfortsonen, sier Nærgård

Men eleven selv tror han kommer til å takle de nye utfordringene.

– Jeg er innstilt på motgang, men vet at jeg er ung i gamet og har god tid, sier han.

Vondt å tape

Unggutten har høye ambisjoner og en innstilling om å vinne hver kamp, men ifølge treneren er det nødvendig for å overleve i en sport som boksing.

–Det er annerledes å tape i kampsport enn i mange andre idretter. Her får man bokstavelig talt juling og det er vondt, sier Olympiatoppen sin boksetrener i Midt-Norge.

EM, som går av stabelen 6.–15. august, er også uttak til VM i oktober. Deretter er VM uttak til OL i Rio. Larsen vil ha med seg begge mesterskapene, men har fokus på én dag om gangen.

– Jeg tenker ikke engang over at jeg skal reise i morgen. I dag har jeg fokus på det som er viktig akkurat nå, så får kampene komme når de kommer og da er jeg fult fokusert på dem, sier han.

Satser alt

Frem til nå har Martin kombinert idrettssatsingen med skolegang. Nå legges bøkene bort for en periode, og bokseren gir alt for å bli best i ringen.

– Nå blir jeg heltidsidrettsutøver. Det blir enklere å få tid til så mye trening som jeg trenger, og det blir spennende å se hvor langt det tar meg, sier 18-åringen.

Boksemiljøet i Trondheim fikk et løft etter Olympiatoppen flyttet til Granåsen. Teamet skryter av den hjelpen de får der. Likevel blir det mange reiser for å finne god matching i løpet av året. Treneren mener det byr på utfordringer.

– Vi ser ikke mørkt på det, men det er utfordrende. I England har de fem-seks utøvere på Martin sitt nivå, mens vi må reise ut. I tillegg har Norges bokseforbund et budsjett på 1 million, mens de i England har et sted mellom 50 og 100 millioner, sier Næsgård.