Verdensnieren var stor favoritt i kampen mot Marozsan, rangert som nummer 91 i verden. Ungareren slo imidlertid selveste Carlos Alcaraz i sommer og i Kina har han vist mer solid tennis.

Tirsdag morgen ble Ruud det neste offeret på CV-en til Marozsan. Nordmannen er bare den andre topp ti-spilleren ungareren slår, der den første var nevnte Alcaraz.

Tapet kan bli kostbart for Ruud med tanke på fortsettelsen av sesongen.

Ruud kjemper nemlig en innbitt kamp om en plass i ATP-sluttspillet, der han var tapende finalist i 2022. Det står igjen som det siste store målet i en sesong som sportslig sett har vært av varierende kvalitet av Ruuds.

De åtte spillerne som har tatt flest poeng på ATP-touren i 2023 får en plass i ATP-sluttspillet. Det begynner 12. november.

For øyeblikket ligger Ruud som nummer ti i det sammendraget. Ettersom de nærmeste konkurrentene allerede var ute av Shanghai Open, hadde nordmannen en gyllen mulighet til å innskrenke forspranget.

Paris Masters – som i likhet med Shanghai Open er en Masters 1000-turnering – er der Ruud kan hente flest poeng. Den begynner 30. oktober.

Det var Marozsan som åpnet best på hardcourten i Shanghai. Allerede på stillingen 1–1 fikk ungareren tre breakballer, men Ruud maktet å redde samtlige. På 2–2 fikk han enda en sjanse, men igjen hevet Ruud seg og vant servegamet.

– Det er ingen tvil om at Marozsan har et lite overtak spillmessig, sa Discovery-kommentator Svein-Espen Lindås Olsen.

Og til slutt lot Ruud seg knekke da Marozsan brøt og gikk opp til 4–3. Ledelsen varte imidlertid ikke lenge, for Ruud ga Marozsan intens kamp i det påfølgende gamet og utlignet til 4–4.

Åpningssettet måtte til slutt avgjøres i tiebreak. Der var Marozsan best.

Ungareren tok også initiativet i åpningen av det andre settet. Der fikk han sjansen til å bryte Ruuds serve umiddelbart, men nordmannen hentet seg inn og utlignet til 1–1.

Da fikk Ruud skikkelig momentum og brøt til 2–1. Etter enda et brudd på tampen vant Ruud andresettet komfortabelt med 6–3. Dermed måtte spillerne ut i et tredje og avgjørende sett.

Som i de to foregående settene kunne Marozsan brutt tidlig, men Ruud reddet flere breakballer. Senere var det Ruud som kunne gå opp til 4–2-ledelse, men da var det nordmannen som misbrukte sine sjanser.

Kampen fortsatte å bølge frem og tilbake, men på stillingen 4–4 brøt Marozsan og til slutt vant han 6–4 i det tredje settet.