– Jeg er ferdig. For første gang på en årrekke føler jeg meg fri, erklærer Braathen under sin egen pressekonferanse i Sölden i Østerrike fredag formiddag.

Der sjokkerte 23-åringen med å si at han legger opp:

– For at jeg skal fortsette på ski i dette systemet, så må jeg ikke bare legge drømmene mine på på hyllen. Jeg må også legge gleden min på hyllen. Det er ikke jeg villig til. Med det sagt, så kan jeg med glede meddele at på stedet hvor jeg vant min aller første verdenscuprenn, så legger jeg opp. Jeg er ferdig, sier Braathen.

Lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde sier han er sjokkert over nyheten.

– Jeg legger ikke opp i protest. Jeg legger ikke for at jeg er hevngjerrig. Jeg lever etter mottoet som sier at jeg skal gjøre det som gjør meg mest glad til enhver tid. Det systemet vi har i dag som er i strid med loven, mener jeg. Så går ikke dette lenger. Vi må snakke sammen, sier Braathen.

– Dette er en trist nyhet og kom overraskende for oss alle. Jeg beklager sterkt at Lucas har kommet til denne konklusjonen, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

Til VG sier Moe Dyrhaug at dette er en kompleks sak.

– Vi vet at det er ulike oppfatninger når det gjelder landslagsavtalen. Der er det prosess på gang. Bilderettigheter det eier utøverne. Så er det ulike oppfatninger av håndteringen rundt markedsrettigheter. Derfor har vi satt ned et utvalg som skal være bredt sammensatt og tilpasse seg en landslagsmodell som er levedyktig, sier skipresidenten.

I en egen pressemelding hevder Braathen å ha blitt irettesatt av Norges Skiforbund for denne videoen:

– I går kveld fortalte jeg lagkameratene mine (at han legger opp, red.anm.). Det var vanskelig. Det var helt jævlig. Det var så vakkert. Jeg fikk ikke annet enn støtte, sier Braathen.

Braathen har stått i en lang konflikt med skiforbundet om bilderettigheter. Nylig gjennomførte han en reklameshoot med klesmerket J. Lindeberg, som han ikke hadde tillatelse til og kan få bot for.

– Det har vært en ekstremt respektløs behandling, sier Braathen og sikter til skiforbundets håndtering av egne skiløpere i forbindelse med utøveravtalen.

I en lilla kardigan og hvit T-skjorte med et stort hjerte på, uten sponsormerker, snakket Braathen om sitt «religiøse» forhold til idretten. Etter en lang innledning begynte han å snakke om hvordan han og de andre utøverne har sett diskusjonen rundt utøverkontrakten.

– Vi sitter igjen med en opplevelse av at man representerer et forbund med fullstendig mangel på moralsk kompass, sier Braathen.

– Jeg håper at denne saken og prosessen blir gransket.

Skipresident Tove Moe Dyrhaug har ikke besvart vår henvendelse så langt.

Tidligere i høst stilte alpinstjernen i en reklamekampanje for klesmerket J. Lindeberg. Samtidig har Norges Skiforbund en avtale med Helly Hansen, som i tillegg har bransjeeksklusivitet.

Altså kan ikke utøverne reklamere for andre klesmerker enn Helly Hansen. Sportssjef Claus Ryste har tidligere uttalt at Braathen ikke hadde tillatelse til å gjennomføre reklamekampanjen.

– Jeg tråkket feil, sier Braathen.

– Det jeg er lei meg for er at jeg har sunket ned på skiforbundets nivå slik de har behandlet oss. Jeg har beklaget overfor Helly Hansen og lagkameratene. Jeg beklager dog ikke til skiforbundet. Dette kunne vært unngått om vi hadde hatt en konstruktiv dialog, sier Braathen.

Se hele pressekonferansen her: