– Litt over forventning, sier Ingebrigtsen om den nye rekorden.

Det er Ingebrigtsens første verdensrekord - som kom på den noe uvanlige øvelsen to engelske mil (ikke på OL-programmet og ikke en «offisiell» distanse), som er 3218 meter.

Fenomenet fra Sandnes knuste den gamle rekorden, og var over fire og et halvt sekund foran i mål: Den lød på 7.58,61 og ble satt av Daniel Komen fra Kenya for 26 år siden. Europarekorden var Mo Farahs på 8:07,85.

Foto: SARAH MEYSSONNIER / Reuters / NTB

Jakob Ingebrigtsen passerte 3000 meter på 7.24,07. Hadde målgang vært der, ville det vært tidenes tredje beste tid (!) på 3000 meter - etter Daniel Komens 7.20,67 og Hicham El Guerroujs 7.23,09. Ingebrigtsens pers på 3000 meter er 7.27,05 fra Roma i 2020.

– Det er jo ekstremt fort. Det er kult, sier Jakob Ingebrigtsen, lettere satt ut, i intervju med VG og NRK.

– Når jeg løper tredje beste tid gjennom tidene underveis på en annen øvelse, sier det ekstremt mye. Men det handler om å gjenskape det, og man ser det er mye som er mulig, sier Ingebrigtsen og legger til etter en liten tenkepause:

– Det er tydeligvis ingenting som er umulig. Men alt til sin tid. Nå var de to engelske mil, og nå slipper jeg å løpe det noen gang igjen. Nå kan jeg bare se fremover. Nå har jeg tatt en verdensrekord og må se frem mot ni andre.

– Hvilke verdensrekorder sikter du på?

– Det begynner på 1500 meter, så er det bare å jobbe seg oppover (i distanse), svarer Ingebrigtsen.

Mo Farah, Eliud Kipchoge og Joshua Cheptegei er sterke løpere som har mislyktes i å ta Komens rekord tidligere.

Jakob Ingebrigtsen er nå den andre nordmannen med stående verdensrekord utendørs i friidrett sammen med Karsten Warholm (45,94 på 400 meter hekk). Han jublet naturligvis etter målgang mens gradestokken viste 31 grader på Charlety stadion i Paris.

Underveis fikk Ingebrigtsen hjelp av lys som indikerte den gamle rekorden, samt harer som dro feltet i starten. Fra 2000 meter og i mål gjorde han jobben selv. Han var over femten sekunder foran andremann, Ishmael Rokitto Kipkurui.

– Det er så bra, at det er et tegn på det at flere rekorder som kommer til å falle. 5000 meter-rekorden er i fare. 3000 meter-rekorden er definitivt i fare. Det var enormt igjen. Bedre enn vi kunne tenke oss, sa NRK-kommentator Jann Post.

Det er altså et løperfenomen vi har i Jakob Ingebrigtsen. Det der var et enormt langdistanseløp, sa Vebjørn Rodal, NRK-ekspert og tidligere OL-mester.

Ingebrigtsen sesongåpnet med seier på 1500 meter (tid 3:32,59) i Rabat nylig. Neste løp er 1500 meter under Bislett Games kommende torsdag. VM i Budapest mot slutten av august er sesongens høydepunkt.