Stortingsrepresentant Linda Cathrine Hofstad Helleland tenker kanskje ikke politikk når hun følger et av barna sine på trening eller kamp. Men ikke en gang breddeidretten er fri for politisk engasjement, både i den offentlige debatten og i sosiale medier. Det bidrar ikke minst Helleland til selv når hun formidler støtte til flere idrettsanlegg, utstyrshysteriet eller mer offentlige penger til idrettslagene.

Man må nesten hundre år tilbake for å finne de første partipolitiske idrettslagene. Siden den gang har partiene og idretten hatt tette bånd både nasjonalt, og ikke minst internasjonalt. Man skal ikke lenger tilbake enn til Idrettstinget i Trondheim for en knapp uke siden for å finne den politiske innflytelsen. Den nye idrettspresidenten Tom Tvedt har vært fylkesordfører, mens valgkomiteen slet med å begrense antall politikere i det nye Idrettsstyret. I tillegg til Tvedt er både Asphjell, tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen og vrakede Yngve Hallén Ap-folk.

Det er naturlig å spørre hvorfor idretten er som fluepapir på politikerne. Noe av årsaken ligger naturligvis i det folkelige engasjementet som idretten er en viktig del av. Det skader ikke for en politiker å være på god fot med en folkebevegelse, som både oppfattes som noe positivt og som også et drevet på dugnad. Det er heller ingen ulempe for idretten at tillitsvalgte i organisasjonen har kort vei til Stortinget der rammebetingelsene avgjøres.

Idrettens to viktigste formål, nemlig fokus på helse og læring, har også høy politisk prioritet. Derfor blir det i beste fall en illusjon å tro at idrettens politiske innflytelse vil ødelegge idretten, slik Helleland frykter. Ideelt sett burde kanskje idretten få holde på med sitt, uten partipolitisk spill. Men den tiden er forlengst forbi. Det vet idretten å utnytte, og politikerne å spille på.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Som tydelig og synelig politiker for hjemfylket Sør-Trøndelag, og med et stort nettverk i eget regjeringsparti, har Helleland betydelig innflytelse på beslutninger som angår trøndersk idrett. Hun har også tett kontakt med kulturstatsråden og ofte i dialog med statsministeren som partiets idrettspolitiske stemme.

Det kommer godt med når Sør-Trøndelag skal selge seg inn som idrettsarrangør. Men her er i det minste lokalpartiene ganske samstemte.