Bahrain-rytteren spurtet til seier i Issoire fra et seksmannsbrudd. Tyske Georg Zimmermann (Intermarché) tok andreplassen.

Det skaper utvilsomt jubel i en tradisjonsrik sykkelnasjon som Spania:

For forrige spanjol som vant en etappe i Tour de France var Omar Fraile. Det skjedde helt tilbake i 2018. Rytterne har syklet 99 etapper i verdens største sykkelritt siden den gangen.

– Neilands var nok den sterkeste, men han rykket og fikk det nok tøft med vinden imot. Jeg visste at jeg var den raskeste av oss og var kald og la meg på hjulet til Zimmermann, sier etappevinneren.

Pello Bilbao rykket opp til femteplass i Tour de rance-sammendraget etter tirsdagens bragt.

– Den første etappeseieren i Tour de France etter 13 år som proff. Dette er et så spesielt øyeblikk for meg, sier Bilbao.

Klimakamp

Han var rørt da han kom i mål - og det med god grunn.

HEDRET VENN: Pello Bilbao tirsdag. Foto: GONZALO FUENTES / Reuters / NTB

Det er bare et par uker siden den 26 år gamle lagkameraten Gino Mäder døde i oppkjøringsrittet Sveits rundt.

Dagens etappevinner har sagt at han hedrer Mäder på en helt spesiell måte.

Bilbao donerer én euro til klimasaken for hver eneste rytter han har bak seg på samtlige etapper i årets Tour. Og dersom han vinner - som han gjorde tirsdag - så dobler han pengesummen.

Initiativet kom fra Mäder før han omkom. Bilbao har plukket opp tråden etter den grusomme ulykken.

– Denne var for Gino, sier Bilbao.

– Det har vært vanskelig å forberede seg til dette rittet, men jeg har forsøkt å være positiv for å få til noe her, legger han til.

OMKOM: I denne skråningen omkom Gino Mäder under Sveits rundt. Foto: KEYSTONE/SWpix/Zac Williams / AP / NTB

Tøff etappe

Etappen var av det kuperte slaget: Rytterne skulle over fire tredjekategorifjell og én andrekategori før målgang i Issoire.

Totalt mer enn 3000 høydemeter, og i nærmere 40 graders varme.

– Det er så krevende å sykle i den varmen. Og det er vanskelig å innta nok næring. Det er mange som kommer helt sluttkjørte til mål i dag. Det har gått styggfort. Det har ikke vært én periode der det har roet seg i løpet av 167 kilometer, sier Thor Hushovd.

Han er i Frankrike som ekspert for TV 2.

Før den siste stigningen, rundt tre mil før mål, hadde en gruppe på 11 ryttere drøyt to minutters forsprang ned til kanoner som Wout van Aert og Matthieu van der Poel. Minuttet bak der igjen ventet restene av hovedfeltet.

Men de var aldri i nærheten av å ta igjen teten. I stedet gikk Krists Neilands (Israel-Premier Tech) avgårde fra front.

En latvisk rytter har ikke vunnet en Tour de France-etappe siden 1994. Det skjedde ikke i dag heller: Neilands ble innhentet noen å kilometer før mål.

Anonymt fra Uno-X

På papiret skulle tirsdagen være grei: Det var forventet at et tidlig brudd ville «sette seg» og inneholde etappevinneren.

Men rytterne fikk seg en overraskelse: Bruddet fikk «aldri» gå og dagen ble istedet beinhard fra start til mål.

Topp ti-ryttere som Romain Bardet og David Gaudu var blant dem som tidlig viste svakhet tirsdag.

Uno-X-rytter Anthon Charmig (25) satt tidlig i det som var et forsøk på å komme avgårde. Dansken måtte likevel slippe tidlig. Ingen andre Uno-X-ryttere markerte seg på årets tiende etappe av Tour de France.

Sportsdirektør Gabriel Rasch innrømmer overfor TV 2 at han er litt skuffet etter etappen:

– Vi håpet at vi skulle ha ben til å være med, men når vi ikke er gode nok, så har vi ikke så mye vi skulle ha sagt, sier han.

BEST AV DE NORSKE: Tobias Halland Johannessen står bokført med en tredjeplass på en etappe i årets Tour de France. Foto: BENOIT TESSIER / Reuters / NTB

Det norske laget har likevel levert en positiv førsteuke i årets ritt: På pengelisten, som gir en pekepinn på plasseringer, lå Uno-X på en hederlig åttendeplass før tirsdagens etappe.

Uno-X hadde kjørt inn 208.000 kroner. Alpecin-laget til Jasper Philipsen topper statistikken med 547.000 kroner.

PS! Danske Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) leder fortsatt Tour de France. Han har 17 sekunder ned til Tadej Pogacar (UAE). På tredjeplass følger Jai Hindley (Bora-Hansgrohe).