Det er to uker til French Open starter. Det store målet til Casper Ruud denne sesongen. Men oppkjøringen kunne vært langt bedre. I forrige uke røk han ut av Madrid Open i 2. runde mot 77.-seedede Dusan Lajovic.

23-åringen rykker ned to plasser, til nummer ni, på verdensrankingen.

– Det er små marginer. I fjor fikk alt min vei. Jeg reddet matchballer her og der. Jeg klarte å vinne kamper. Etter Miami så har det tippet litt imot. Det må jeg bare akseptere. Det skjer i all idrett. Spesielt i ballidrett, det er små marginer, sier Ruud til Eurosport.

Han er på plass i Roma foran ATP Masters 1000-turneringen Italian Open som starter mandag. Det er den siste grusturneringen før French Open og de fleste av de store er med. Den nye yndlingen Carlos Alcaraz, som var helt overlegen i søndagens Madrid-finale mot Alexander Zverev, har imidlertid bestemt seg for å stå over.

Casper Ruud har fått walkover i første runde, men tøff motstand venter i den neste: Amerikanske Sebastian Korda (30 på verdensrankingen) eller nederlandske Botic van de Zandschulp (nummer 31). Ruud tapte mot sistnevnte i kvartfinalen i München nylig.

Ruud måtte trekke seg fra en turnering tidligere i år på grunn av trøbbel med en visdomstann.

Han klager ikke.

– Det er mange fine byer. Fine stadioner. Det er ikke synd på meg. Jeg må omstille meg – og trene igjen. Jeg har gode minner fra Roma og håper storformen kommer til live der, sier Ruud til Eurosport.

Øivind Sørvald er analyseansvarlig i Team Ruud og ekspert for Eurosport. Han oppsummer Ruud slik etter finaletapet i Miami:

  • Litt stang ut

  • Små justeringer

  • Unødvendige feil må bort

  • Ingen skader

  • Ingen krise på noen måte

– Det er mange spillere som er gode. Det er små marginer i tennis. Casper har etter det jeg kan se ingen store problemer. Det er ingen store ting å ta tak i, sier Sørvald til VG.

GIR RÅD: Øivind Sørvald og Casper Ruud i Oslo Tennisarena på Hasle i 2018. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Sørvald mener Ruud har god tid til å finne formen til French Open. Han håper 23-åringen fra Snarøya får mange kamper i Italian Open denne uken.

– Det som er moro å se er at Casper er en type med sunne holdninger, uavhengig av om han vinner eller taper. Det er ikke noe sutring. Han er en idrettskar. Det er viktig for ham ikke å gå i kjelleren, men å komme seg på trening. Det er fort det blir sånn «nå er det synd på meg». Men Casper jobber bare hardt videre. Det er det kuleste med ham, sier Sørvald.