Ingrid Kristin Holm husker en kveld familien kom til hytta.

Det var bekmørkt og de kavet rundt i snøen. Da stoppet lille Sturla Holm Lægreid (3) opp. Så tok guttungen opp lommelykten han hadde pakket i sekken.

– Han hadde planlagt. Han var allerede da en liten tenker, sier Ingrid Kristin Holm til Aftenposten.

Systematisk og detaljorientert. Nøye og planleggende. Sånn beskrives Sturla Holm Lægreid av dem som kjenner ham. Bærumsgutten gikk ut av videregående med 23 seksere på vitnemålet.

Men i OL har Lægreid vært langt fra sitt beste. Fellesstarten fredag er en siste mulighet til individuell medalje i disse lekene. Kanskje kan hans store barndomshelt være til inspirasjon.

Detaljfrik

Hans Anton Bjørndalen har trent mange unge skiskyttere på Wang Toppidrett. Men Lægreid skilte seg ut. Tenåringen var så ekstremt strukturert og nøye på detaljer.

Treneren hadde bare møtt én slik skiskytter før: Broren Ole Einar Bjørndalen.

– Det handlet om tilstedeværelsen hans når man ga en tilbakemelding. En trener merker om det går inn, og det gjorde det tydeligvis med han. Det jeg mente, satte han rett ut i praksis, sier Hans Anton Bjørndalen.

Han kan fortsatt huske noen episoder fra Wang, som da han skulle lære Lægreid å skyte stående.

Først forklarte Bjørndalen hvordan han skulle holde geværet. Litt senere kom han tilbake til Lægreid og forklarte hvor han skulle skyte. Lægreid traff akkurat der. Igjen og igjen.

Lægreid var også en mønsterelev på skolen. Han la opp timeplanen slik at periodene der det var mye skolearbeid, trente han mindre. Og motsatt.

– Der skilte han seg veldig ut, sier Bjørndalen.

Nervøs i møte med helten

En dag han var 16 år, ble Lægreid skikkelig star-struck. Der borte, på en treningssamling i Obertilliach, sto selveste Ole Einar Bjørndalen. Mannen som hadde vunnet seks OL-gull og 19 VM-gull.

Idolet og 16-åringen: Ole Einar Bjørndalen og Sturla Holm Lægreid. Foto: Privat

16-åringen var nervøs. Men han tok motet til seg og gikk bort.

– Han var veldig hyggelig og vi tok en selfie, sier Lægreid til Aftenposten.

– Hva var det med Bjørndalen som inspirerte deg?

– Han var et ikon. Han var dominerende og kongen av skiskyting. Som guttunge håpet jeg å bli like god. Han var et forbilde for mange på min alder, sier Lægreid.

Skrur, filer og sager

Lægreid har også gått i Bjørndalens fotspor når det gjelder detaljfokus.

Ofte kan han bli frustrert over kikkerten i geværet.

– Plutselig kan han begynne å skru, file og sage på geværet, forteller trener Egil Kristiansen.

Alt det nøyaktige arbeidet har gitt resultater. Lægreid tok verdenscupsirkuset med storm forrige sesong og ble nummer to sammenlagt.

– Du må kanskje ha det detaljfokuset for å nå langt. De andre gutta har nok også det, men det er kanskje ikke like tydelig. Jeg er veldig opptatt av å finne den beste løsningen, uansett om det handler om teknisk utstyr eller utførelse på skytebanen, sier Lægreid og tenker igjen på forbildet.

– Ole Einar var en pionér der. Han tenkte alltid på hva som kunne bli bedre. Det må man som skiskytter. Man må alltid søke etter perfeksjon, sier Lægreid.

Sist vinter var han nær perfekt. Han sopet inn seire og ble VM-konge i Pokljuka.

Sturla Holm Lægreid har slitt på standplass under OL. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Akkurat her i OL har perfeksjonen vært et stykke unna. Syvendeplass på sprinten er Lægreids beste individuelle plassering så langt. 24-åringen har – ukarakteristisk nok – slitt mest på standplass.

Da han torsdag fikk spørsmål om hans beste OL-minne, var han ikke i tvil.

– Det må bli OL-gullet på stafett. Det er over alt annet jeg har opplevd. Å gjøre det med disse guttene, det kan liksom ikke bli bedre. Da betydde det ikke så mye at jeg ikke har gjort det så bra på de individuelle konkurransene, sier Lægreid.

Men fredag får han én siste sjanse til en individuell medalje.

Fellesstarten for menn starter 10.00 fredag.

Laget som tok gull på stafetten. Foto: Heiko Junge / NTB