Røros: –Jeg har faktisk tenkt over det. Spesielt fordi det er så mange andre løpere i Trondheim som jeg kan trene med, sier Skogn-veteranen.

Adresseavisen møtte 32-åringen på familiehytta på Røros onsdag formiddag. Han går inn i NM i utfordrerposisjon. I en årrekke har han vært selvskreven på det norske landslaget. Han har vært soleklar i mesterskapstropper og fast startmann på det norske stafettlaget.

Nå er Eldar Rønning nødt til å levere resultater på et helt annet nivå enn tidligere i sesongen om han skal få plass i VM-troppen til Falun. Lørdagens skiathlon er nøkkelen.

Vil trene i Trondheim

– Jeg håper å vise knallbra form der. Jeg har en god historikk på femmil. Hvis jeg får gå den i VM, kan alt skje. Det er bare å kline til og satse på at jeg får gå.

Lykkes han ikke i NM, står ikke bare VM i fare. Også landslagsplassen kan ryke.

– eg har selvfølgelig tenkt over det, sier Rønning, som røper at han har fundert på å gjøre som Petter Northug og leve et liv utenfor landslaget, uansett hva som skjer til våren.

– Jeg har to barn og synes det er utrolig bra å trene i Trondheim. Det er så mange gode skiløpere her. I tillegg har vi toppidrettssenteret i Granåsen. Fremover vil jeg trene mer i Trondheim, være mindre på samlinger og ikke lenger dra til høyden.

Skeptisk til høyden

– Ingen høydetrening i det hele tatt?

– Nei. Jeg er blitt litt skeptisk etter at jeg kom hjem fra Val Senales med virus. Jeg frykter at det kan være en sammenheng med det og mageproblemene jeg har hatt før.

– Betyr dette at du uansett ikke blir med på landslaget neste sesong?

– Det vet jeg ikke, det avhenger av hvordan de ser på å ha en løper på landslaget som ikke deltar på så mye. Vi har diskutert dette litt. Martin (Johnsrud Sundby) har også sagt at han ikke ønsker å dra så mye på samlinger og høydetrening, så det må bli en diskusjon om det er praktisk mulig. Jeg ser jo at jeg er nødt til å bidra hvis jeg skal være på landslaget. Du kan ikke bare ta opp en plass.

Ingen råd fra Northug

Å si nei til en landslagsplass vil uansett ikke være noe enkelt valg. Skiforbundets skjerpende regelverk fører til at løpere som gjør det til våren vil bli nektet deltagelse i verdenscup og internasjonale mesterskap.

Petter Northug er den av dagens løpere som har sagt nei til tradisjonell landslagssatsing. Rønning har imidlertid ikke rådført seg med ham.

– Nei, jeg diskuterer aldri slike ting med Petter. Han snakker jeg bare skit med, smiler Rønning, som står over torsdagens 15-kilometer, for å være best mulig rustet til fredagens sprint, lørdagens skiathlon og søndagens stafett.