For i høst tok Venstre, sammen med Høyre, over makten i landets største by.

– Byrådserklæringen er helt tydelig på at vi ikke vil tillate fastmonterte kameraer i kommunens idrettsanlegg for strømming av breddeidrett, av hensyn til personvernet. Det blir ikke noe MyGame i Oslo, fastslår Hallstein Bjercke (V) til VG.

Tidligere i år ga SV-byråd Omar Samy Gamal uttrykk for motstand av strømming i barneidretten. Nå følger etterfølgerne altså etter.

Det til tross for at et utvalg satt ned av Norges idrettsforbund var positive fredag ettermiddag:

Et flertall på ti medlemmer i utvalget vil åpne for strømming av ungdom ned til 15-årsklassen i norsk idrett. Det betyr i praksis en nedre aldersgrense på 13 år.

Det er idrettsstyret i idrettsforbundet som skal ta den endelige beslutningen. Ifølge VGs opplysninger er det kalt inn til ekstraordinært styremøte om utvalgets rapport mandag.

Men i hovedstaden blir det uansett nei:

Hallstein Bjercke peker på hvordan svært mange idrettshaller er eid av det offentlige. Han er ikke trygg på at kameraene ikke vil filme noe som ikke skal filmes.

KAMERA: Disse automatiserte kameraene filmer breddeidrett i Norge. «Strømmeutvalget» anbefaler at utøvere ned til 15-årsklassen kan strømmes. Foto: Annika Byrde / NTB

Bjercke peker også på at utvalget som la frem sin rapport fredag, i stor grad består av administrativt ansatte fra idretten selv:

– Jeg registrerer at de i dette strømmeutvalget som representerer idrettens særforbund gjerne vil strømme barneidrett, og det er ikke overraskende all den tid det er de som vil tjene penger på at breddeidretten blir et medieprodukt. At idrettsforbundene skal tjene millioner av kroner på å selge medierettigheter til å vise barneidrett mener jeg vi ikke kan akseptere. Breddeidrett skal ikke være et produkt som noen har noen rett til å selge, sier han til VG.

Generalsekretær Nils Einar Aas i Norges idrettsforbund ble konfrontert med sammensetningen av NIF-utvalget på pressekonferansen fredag:

– Jeg vurderte det slik at det var naturlig å ha en bred representasjon i utvalget. Både folk fra forbund som hadde avtale med MyGame, samt andre avtaler. Jeg mente det var viktig at de som har skoene på og er sentrale i norsk idrett fikk anledning til å lære og forstå hvilke rammer dette skulle operere innenfor, dersom det skal skje.

NIF-TOPP: Nils Einar Aas. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Aas understreker at han lyttet til kritikken tidligere i år. Da ble strømmekritikeren Ada Sofie Austegard tatt inn i utvalget etter at arbeidet var i gang.

– Så kan man selvsagt evaluere om det var en optimal sammensetning, men det var slik jeg vurderte det, sier Aas.

Strømmeutvalgets leder Kristin Veierød sier «slik er det» at kommuner som Oslo sier nei.

– Det er en adgang som de (Oslo) har, og vi har fått innspill i arbeidet underveis fra flere kommuner som har tatt samme beslutning. Så kan det være at noen kommuner over tid vil se hen til retningslinjene som etableres og hvordan de eventuelt vil fungere over tid., sier hun til VG.

– Hva har kommunene sagt til dere?

– Vi har ikke aktivt innhentet synspunkter fra kommunene, men vi har fått et par spredte tilbakemeldinger. Ikke så mye begrunnelse annet enn at de har vært kritiske til strømming.

VG omtalte tidlig i 2023 at et stort flertall av landets største kommuner som sa nei til strømming av unge under 18 år.

PS! Selskapet Blommenholm Industrier er medeier i både Joymo og Schibsted, som eier aviser som VG, Aftenposten og Stavanger Aftenblad. Joymo tilbyr i likhet med MyGame strømmetjenester for breddeidretten.

Fredag presenterte Kristin Veierød frem rapporten til «Strømmeutvalget». Her avbildet på Idrettens Hus på Ullevål. Foto: Javad Parsa / NTB