Nå blir foreldre og barn advart mot å gi barn helt ned i 12-årsalderen Paracet for at de skal bli kvitt smerte og delta i konkurranser.

- Å gi 12-åringer smertestillende tabletter slik at de kan delta i konkurranse eller kamp, er feil medisin.

Det mener Øyvind Skarsaune, fysioterapeut for Byåsen håndball elite som holder kurs i skadeforebyggende trening for unge utøvere.

Gjennom flere artikler i vinter og vår har Adresseavisen sett på utfordringer innen barneidretten. I sommermånedene løper barna fra kamp til kamp på ulike cuper, som blant annet Skandia Cup i Trondheim. Skarsaune mener trenerne må være oppmerksomme på spillernes belastning:

Skarsaune sier de får inn flere unge spillere i forbindelse med sesongavslutninger eller kretssamlinger hvor spillerne har brukt smertestillende for å holde ut.

- Ungene forteller at de har brukt smertestillende når de kommer sammen med foreldrene sine. Vi snakker om 10, 11 og 12-åringer og de som er litt eldre. Det er også enkelte som har mye spilletid på flere lag. Det kan være hardt for en ung kropp. Flere av mine kolleger sier de har opplevd det samme.

Han mener det er et press for å vinne, og at det handler om holdninger blant voksne og trenere, sier Skarsaune. Han instruerer kursdeltakere på Toppidrettssenteret i Granåsen. Dette er trenere i barne- og ungdomsidretten som kommer fra håndball, fotball, langrenn og ski. Alle nikker gjenkjennende til Skarsaunes historier.

Still kontrollspørsmål

- Barn skal ikke trene for å vinne, men for å lære grunnleggende ferdigheter, understreker Skarsaune og utdyper:

- Det vi ofte ser, er at unge utøvere får plager med belastningsskader tre måneder etter at de er i gang med treningen etter sommerferien. Det skjer hver gang. Bruk august til å unngå skader senere i sesongen, i stedet for å øke belastningen med en gang, råder Skarsaune.

Ved Trondheim idrettsklinikk er de opptatt av at trenerne må se det hele bildet og ha god dialog med foreldrene.

- Hvordan har barna trent i sommer? Møtes de på trening i september etter å ha hatt to måneder fri? spør han og fortsetter:

- Hvordan er utøverens totalbelastning? Hvordan er kostholdet? Hvordan er søvnen og tidligere skadehistorikk?

Leker inn basisferdigheter

Per Vidar Melkvik fra Utleira har langrenn som idrett. Skadeproblematikk hos unge utøvere engasjerer: –Det er viktig at vi trenere tar ansvaret som voksne. Vi må være bevisste og øke kompetansen vår. Mange unger er treningsvillige, men det er viktig å se an totalbelastningen.

Stikkordet hans for treningsøktene med unge utøvere er variasjon og lek.

- Vi trener en del balanse og styrke, og ungene synes det er artig når man legger inn lek i grunntreningen, sier han.

Å ha utøvere som syke eller skadet på startstreken ser han ingen mening i.

- Det er ikke noe poeng i å konkurrere, da. Hvis man er skadet, kan innholdet i treningen tilpasses, sier han.

Enkelt og effektivt

Skarsaune håper trenerne gjør basistrening til en rutine i treningsarbeidet:

- Hold treningen enkel. Man trenger ikke mye utstyr for å få til ei god økt. Basistrening er både prestasjonsfremmende og skadeforebyggende.

I gymsalen på Toppidrettssenteret får kursdeltakerne beskjed om å finne en plass på golvet. Det er tid for å sette teorien ut i praksis. Ned på alle fire. Rumpa høyt i været og flytt dere fra den ene siden til den andre.

Lydige kursdeltakere gjør sitt beste for å henge med. Fargen i ansiktet blir lettere rød, og latteren sitter løst.

- Slitsomt, men artig, er dommen fra salen.