– Det er helt sinnssykt. Jeg kunne ikke vært mer stolt over det vi fikk til denne kampen. Vi ligger bak med seks, vi klarer å hente det inn. Og så har vi Silje. Silje er den største forskjellen i dag. Hun slipper nesten ikke inn noe i den andre omgangen. Det er imponerende, sier Camilla Herrem til VG.

Silje Solberg ble den store helten for det norske laget. Keeperen startet på benken, men kom inn mot slutten av den første omgangen.

I den andre omgangen slapp Solberg – som har gjort det til en vane å storspille mot Frankrike – kun inn seks mål.

– Det er målvaktsspill fra en annen planet, sier Viaplays ekspertkommentator Gunnar Pettersen om den norske keeperen.

– Hun har gjenoppreist Norge fra de døde, supplerer kommentator Daniel Høglund.

Slik snudde Norge til seier mot Frankrike:

Lagvenninnene var også fulle av ros til keeperen etter kampslutt.

– Silje er Frankrikes spøkelse, sier Nora Mørk til Viaplay.

– Vi har en Silje Solberg i mål som er helt enestående, sier Veronica Kristiansen til VG.

Solberg selv sier dette til VG om kampen:

– Jeg synes vi gjør en fantastisk snuoperasjon etter pausen. Henny Reistad kommer inn med fyr og flamme og snur kampen.

– Jeg er veldig glad for å kunne bidra til gullet, sier hun ydmykt.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson forklarer snuopersjonen slik:

– Vi klarer det fordi vi har god arbeidskapasitet og vi står samlet. Det er noen nøkkelpersoner som snur det. Det er Silje i mål, forsvarsspillet satt bedre og Henny (Reistad) kontret inn noen viktige mål, sier Hergeirsson til VG.

Tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin var meget imponert over Norges annenomgang.

– Det er det sykeste jeg har sett. Jeg er så mektig imponert. Tenk å komme på banen etter en slik førsteomgang og være så på hugget, sier hun i Viaplays håndballstudio.

Les også: VG-børsen: Fra sammenbrudd til super-comeback

22 år gamle Henny Reistad var blant de offensive spillerne som sto frem i den andre omgangen.

– Jeg er helt emosjonell. For en snuoperasjon vi gjør i dag. Det er helt fantastisk. I andre omgang går vi ut, vi er uredde og vi har noen sinnssyke prestasjoner som viser hva som bor i dette laget. Det er jo åpenbart godt nok for gull. Det er helt fantastisk, sier Reistad til Viaplay.

I de siste ti minuttene av den første omgangen koblet Frankrike grepet i VM-finalen, men et godt norsk avslutningsminutt gjorde at Frankrike «kun» ledet 16–12 etter den første omgangen.

I den andre omgangen kom Norge stormende ut av startblokkene. Firemålsledelsen var hentet inn på to og et halvt minutt og ti minutter ut i omgangen var Norge tre mål foran.

– Dette her er nesten ikke til å tro. Fra vi lå under 16–10, til det her, sa Viaplay-kommentator Daniel Høglund da Frankrike tok timeout på stillingen 23–20 til Norge.

Silje Solberg leverte en fantastisk omgang i det norske målet, og Frankrike scoret kun seks i løpet av omgangen. Norge vant omgangen 17–6 og kampen 29–22.

– Jeg er enorm stolt. Jeg skjønner ikke helt hvordan vi klarte det. Vi klarte å holde roen i pausen, og vi traff med et par justeringer, sier kaptein Stine Bredal Oftedal til VG.

– Etter den første omgangen er det litt surrealistisk på en måte, sier hun.

Gullet er Norges fjerde VM-gull i håndball for kvinner. Dermed er Norge den mestvinnende nasjonen i VM-sammenheng, sammen med Russland.

Norge tok sitt første VM-gull på hjemmebane etter en høydramatisk finale mot Frankrike i 1999. Kampen ble da avgjort på ekstraomganger i Håkons Hall på Lillehammer, og siden har det blitt flere finaler mellom Norge og Frankrike.

Stort sett, tre av fire ganger, har det endt med norsk seier – sist i EM i 2020. Men det var Frankrike som vant da lagene sist møttes i VM-sammenheng – i det som var VM-finalen i 2017.

I årets VM-finale fulgte lagene hverandre frem til 7–7. Så tok Frankrike helt over. Med fem mål på rad hadde de plutselig sikret seg et stort forsprang, og inn mot pausen så ledelsen ut til å bli større.

– Nå rakner det fullstendig, sa Viaplay-kommentator Daniel Høglund da Nora Mørk kastet bort ballen og Lucie Granier sendte Frankrike opp til en 14–8-ledelse.

På stillingen 16–10, med rett over ett minutt igjen av omgangen, fikk Frankrike sjansen til å spille med én spiller mer ut omgangen: Men istedenfor at de langt på vei avgjorde VM-finalen, rotet Frankrike det til for seg selv og det siste minuttet scoret Norge to ganger. Dermed sto det 16–12 til pause, og et håp var tent for det norske laget.

– Vi er i trøbbel både i forsvar og i angrep, sa assistenttrener Tonje Larsen til Viaplay før den andre omgangen, og var samtidig klar på at det var mulig å hente inn Frankrike.

Det tok ikke lang tid før det viste å stemme. Med fire raske mål var det likt, 16–16, to og et halvt minutt ut i omgangen.

Henny Reistad var blant dem som virkelig sto frem, og sendte Norge opp i ledelsen, 19–18, seks ut i omgangen.

Samtidig reddet Silje Solberg gang på gang, og Norge tok til slutt et suverent VM-gull.

Bronsefinalen ble spilt mellom Danmark og vertsnasjonen Spania tidligere søndag ettermiddag. Der ble det dansk seier og den første danske VM-medaljen siden VM i 2013.