Etter onsdagens 28–23 seier mot Latvia, trengte Norge bare ett poeng i torsdagens møte mot samme lag for å være kvalifisert til EM.

På grunn av coronapandemien ble også Norges hjemmekamp spilt i Latvia og det var jevnt ut fra start i torsdagens kamp. Sander Sagosen var blant dem som ble hvilt fra start, men stjernespilleren kom inn etter 17 minutter på stillingen 7–7.

Med fire mål på de siste 13 minuttene av omgangen var han sterkt delaktig i at Norge rykket fra og gikk til pause på stillingen 17–11.

I den andre omgangen hvilte Norge mange av de sentrale spillere, men ble aldri nevneverdig utfordret av Latvia, anført av 214 centimeter høye og 135 kilo tunge Dainis Krištopāns.

Kevin Gulliksen viste seg spesielt frem i den andre omgangen og ble til slutt kampens toppscorer med elleve mål, i en kamp som endte 36–17 til Norge etter at Norge scoret de ni siste målene i kampen.

– Det var veldig morsomt. Vi gjør det lett for oss selv. Vi holder konsentrasjonen oppe og da blir det så mange mål som det ble til slutt, sier Gulliksen til TV 2.

– Latvia gir litt opp og blir litt slurvete. Da blir det slike sifre til slutt, sier han videre.

Landslagstrener Christian Berge var også godt fornøyd med kampen.

– Det blir en tålmodighetsprøve. De går angrepsspill og så ønsker vi å sette fart. Det var betydelig bedre i dag og et skritt i riktig retning, sier han til TV 2.

EM-kvalifiseringen blir spilt i grupper på fire lag, hvor de to beste fra hver gruppe går videre til neste års mesterskap. Norge vant 39–24 borte mot Italia i fjor høst, mens de med rekruttlandslaget tapte borte og vant hjemme mot Hviterussland i januar.

Etter de to seirene mot Latvia, gjenstår det nå en kamp mot Italia, søndag 2. mai. Også den kampen spilles i Latvia.

EM neste år spilles i Ungarn og Slovakia med finale 30. januar i Budapest. Det norske herrelandslaget tok bronse i EM i 2020, et mesterskap som ble vunnet av Spania.

Spanjolene er også i Norges gruppe i sommerens OL. Håndballgutta kvalifiserte seg dit tidligere i vår, for første gang siden 1972.

I OL får man kun ha en tropp på 14 spillere og torsdagens toppscorer, Kevin Gulliksen, leverte en sterk søknad for å være blant de 14.

– Det blir et vanskelig valg. Det er mye å tenke på. Jeg skulle gjerne tatt med alle, men det er det ikke til i OL, sier landslagstrener Christian Berge til TV 2 etter kampen. I EM og VM får landslagene lov til å ha 16 spillere i troppen.