Den ene nasjonalsangen avløses av den andre i ADO Arena. Også "Ja, vi elsker" har vært spilt en rekke ganger under helgens nordiske mesterskap.

Langs bassengkanten går landslagssjef Petter Løvberg og nikker fornøyd.

Den munnrappe nordlendingen har vært med lenge — i gode og dårlige tider. Han vet hva som kreves i denne sporten, og sier stort sett ting som de er. Nå er han svært optimistisk på Norges vegne.

— Før var vi lillebror i nordisk. Nå er vi plutselig med og kjemper. Og der det tidligere var få personlige rekorder, har vi nå mange som svømmer sine beste løp noen gang, sier Løvberg.

Slik skal de slå gjennom i svømming:

God utvikling

En lynkjapp oppsummering av nyere norsk svømmehistorie: For noen år tilbake hadde Norge flere utøvere i verdensklasse. Alexander Dale Oen, som tragisk gikk bort i 2012. Og Alexander Hetland, Ingvild Snildal og Sara Nordenstam, som alle har lagt opp.

Tomrommet etter dem har vært stort, og Løvberg har måttet snakke om personlige rekorder og semifinaleplasser som Norges fremste mål før store mesterskap.

Men Henrik Christiansen, en 19-åring fra Skjetten, har endret på situasjonen. Stadig har han senket sine egne rekorder, og i EM tidlig i denne måneden slo han til for fullt med bronse på 1500 meter. Med en slik mann på laget er det selvsagt lettere for Løvberg å være positiv. Men landslagssjefen mener bestemt at det aldri har vært noen grunn til å fortvile.

Les mer om talentets imponerende prestasjon:

— Jeg ville aldri ha vært i denne jobben hvis jeg ikke trodde på at vi kunne komme tilbake. Da vi mistet de fire medaljevinnerne omtrent samtidig i 2012, startet vi mer eller mindre på scratch. Prosessen med å bygge opp et nytt landslag har vært utrolig spennende. Vi har sett utviklingen hele tiden. Det skjer enormt mye blant de yngre, og kulturen er på vei tilbake. Men i media så merker dere ikke det før vi får de internasjonale resultatene, sier Løvberg.

Lokale oppturer

PÅ HJEMMEBANE: Markus Lie (Bergensvømmerne) registrerer at han har vunnet 100 m fri foran Håkon Wulf Haugen (Bergens Svømme Club). Foto: Ørjan Deisz

Blant dem som har gitt treneren noe å glede seg over i helgen, er flere lokale utøvere. Ariel Braathen (16) fra BSC satte fredag flere norske juniorrekorder og kvalifiserte seg for seniorlandslaget. Det samme gjorde Markus Lie (20) fra Bergensvømmerne da han forbedret sin personlige rekord kraftig på 200 meter fri (1.45,49). Mens Sverre Næss (Bergensvømmerne) vant 200 m bryst i Amsterdam Open på 2.13,08, noe som bare er 1,3 sekunder fra A-kravet til OL i Rio de Janeiro.— Det er en klassetid. For Sverre sin del er det mer realistisk enn noen gang at blir en OL-svømmer. For et halvt års tid siden var han ikke aktuell, sier Løvberg.

Han tror de andre norske utøverne drar nytte av å ha Henrik Christiansen som et lokomotiv.

— Henrik har en evne til å jobbe mye tøffere enn alle andre. Mange blir smittet og ønsker å komme etter, sier Løvberg.

- Inspirerende

Markus Lie er enig.

— Å se Henrik er kjempeinspirerende og gir lyst til å prestere. Vi ser hva han gjør til daglig og hva som må til, sier Lie.

Lørdag vant han 100 m fri (48,86) og 50 m rygg (24,12). Den allsidige svømmeren har et håp om å komme seg til OL allerede til sommeren, men lekene i 2020 er det langsiktige målet. Løvberg ber ham være tålmodig.

— Markus er som 20-åring veldig ung i internasjonal sammenheng. Henrik er helt unik med sine 19 år, men for eksempel Alexander Hetland ble verdensmester rett før han ble 30 år, minner landslagssjefen om.