Det bekreftet visepresident William Ruto da han tirsdag deltok på en seremoni for å hylle landets medaljevinnere under VM i Beijing. Kenya ble rammet av to dopingsaker under mesterskapet.

Koki Manunga og Joyce Zakary, som deltok på henholdsvis 400 meter og 400 meter hekk, skal ha avlagt dopingprøver med spor av forbudte stoffer som kan benyttes til å skjule annen doping.

De positive prøvene skjemmet det som ellers var et særdeles suksessrikt mesterskap sett med kenyanske øyne. For første gang i VM-historien ble det afrikanske landet beste nasjon — med totalt sju gull, seks sølv og tre bronsemedaljer.

Vil rydde opp

Kenyas visepresident William Ruto lover tøff kamp mot dopingsynderne. Foto: Thomas Mukoya / Reuters / NTB scanpix

Myndighetene har nå startet jobben med å forhindre at lignende dopingsaker vil dukke opp i framtidige mesterskap.— Vi har blitt grepet av disse dopingsakene på ledernivå. Vi som regjering tar denne saken svært alvorlig, sa visepresident Ruto tirsdag.

— Vi skal diskutere saken mer inngående i regjeringen i løpet av kort tid. Deretter skal vi få på plass tiltak som styrker det kenyanske antidopingbyrået og gi det et juridisk rammeverk som gjør at det har loven i ryggen når det tar sine grep, tilføyde han.

Også trenere og ledere som settes i forbindelse med idrettsutøveres dopingbruk skal ekskluderes fra idretten.

— Vi er tydelige på at dette må gjøres, slik at vi eliminerer dopingtrusselen fra idretten vår. Vi har et naturlig talent i Kenya og skal ikke ha behov for å benytte doping, sa Ruto.

Traume

Dopingtilfellene under VM i Beijing er ikke de eneste som har rammet kenyansk friidrett de siste årene. Tidligere i år ble maratonstjernen Rita Jeptoo utestengt i to år for å ha benyttet EPO.

Jeptoo er det største navnet i kenyansk idrett som noen gang er tatt for dopingbruk. Avsløringen ble et traume for en nasjon som idoliserer sine medaljevinnende og rekordjagende løperstjerner.

Den siste har flere av landets friidrettshelter, blant dem 800-meterløperen David Rudisha, tatt til orde for at fremtidige dopingsyndere må straffes hardere enn det som har vært tilfellet så langt.

Det kenyanske antidopingbyrået stiller seg bak regjeringen tanker rundt kriminalisering av doping. (©NTB)