De er langrennspar. Den ene på landslaget. Den andre utenfor landslaget. Da kommer hverdagen til å handle mye om trening.

Men det er ikke så ofte at Anne Kjersti Kalvå, som kom inn på landslaget i vår, og Didrik Tønseth, som mistet plassen i vår, er sammen på jobb.

Tønseth satset videre utenfor landslaget. Hun skulle på landslaget og være med på et skikkelig høyderegime for å være best mulig forberedt til OL. Samboerne bestemte seg for en helt privat høydesamling i Pyreneene i juli. I Martin Fourcades hjemtrakter, Font-Romeu, dro de to.

– Vi trente ikke 1 meter sammen, sier hun og smiler.

Anne Kjersti Kalvå og Didrik Tønseth. Her fra Lenzerheide i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold, Bildbyrån / NTB

De to har to forskjellige treningsopplegg og da ble det ikke snakk om å holde på sammen i de franske fjellene.

– Vi hadde hvert vårt opplegg, men vi hadde jo tiden mellom treningsøktene sammen. Det tror jeg var positivt.

Samboer Didrik Tønseth er i ferd med å skape sin egen satsing inn mot OL-sesongen. Han vil til Beijing, men må gjøre det meste på egen hånd. Dermed turen til Font-Romeu, men Kalvå hadde en god grunn til å henge seg på.

– Jeg hadde lite erfaring med høyde, så da ville jeg lære meg litt om hvordan kroppen funker.

Det synes hun at den gjorde. Det som ikke var like positivt var at de ble rammet av en matforgiftning da de kom hjem. Det har de nå ristet av seg.

Erfaringer med høyde

Hun kunne også dra nytte av samboerens erfaringer fra mange høydeopphold. Selv hadde hun knapt trent i høyden før hun dro på landslagets høydesamling i september i Livigno og Lavazé.

– Denne sesongen er det veldig stor forskjell på å være på landslaget eller stå utenfor. Når OL går i den høyden, er det godt å ha landslaget rundt seg. Skulle man gjort alt dette på egen hånd, hadde det blitt dyrt. Spesielt i år er det veldig stor forskjell på regionlag og landslag.

Allerede i mars i 2013 debuterte da 20 år gamle Anne Kjersti Kalvå i verdenscupen. Hun var «ung og lovende», som det heter når sporten drar frem sine faste uttrykk.

Åtte lange år

Men det skulle gå åtte år før en landslagssjef ringte og inviterte henne inn blant de beste langrennsløperne i verden. I vår fikk hun plass på landslaget. Et lite paradoks var det at samboer Didrik Tønseth mistet sin plass på laget i den samme ringerunden.

29-åringen hadde vært i diskusjonen flere ganger opp gjennom årene. Men det ble bare en plass på rekruttlandslaget. Det siste året før hun tok steget var hun på regionlaget Elon Midt-Norge.

– Får nå tilrettelagt alt. Jeg synes det var sportslig bra på Team Elon Midt-Norge også. Absolutt. Jeg fikk gjort mye bra trening der, men det beste nå er jo at jeg får trent med de beste jentene i landet veldig ofte.

Sterk VM-debut

Det var en god sesong sist vinter som gjorde at hun til slutt ble tatt ut på laget til VM i Oberstdorf. Der fikk hun sin store sjanse på tremila. Det ble en sjetteplass. Hennes beste prestasjon i hele karrieren. Therese Johaug vant som ventet fulgt av Heidi Weng. Men Kalvå var den tredje beste norske løperen.

Didrik Tønseth var også til stede i Lavazé og trente sammen med herreløperne på landslaget. Her er han sammen med Erik Valnes på en rulleskiøkt opp fra Cavalese. Foto: Kurt B.M. Haugli

Det banet vei for plassen. Nå er hun nærmere OL enn hun kunne drømme om for 12 måneder siden.

– Det er 10 km klassisk som er min ønskedistanse, men vi får med såpass få løpere at den som blir uttatt sikkert får gå flere distanser.

Men først må hun bli tatt ut. Racet for OL-plasser starter 19. november med nasjonal åpning på Beitostølen.

Der er også samboer Didrik Tønseth. Det var han også på treningsleiren i Lavazé hvor han hadde fått lov til å trene sammen med herrelaget.

Sammen med samboeren var det ikke aktuelt å trene.