Dårlig vær skaper trøbbel for Sigrid Ekrans støttespillere. Vennligsinnede bushflypiloter hjelper likvel på når det butter i mot. Foto: TRUDE LIVERØD PAULSSON

Været i Alaska er varmt og vått. Og jeg har måttet sette min tillit til gps´en på Sigrids slede, da vi ikke kommer ut av basecamp. Sigrid har nå vært ute i løypa i tre dager, og forteller om tunge spor med mye snø. Hun brukte derfor lengre tid enn antatt ned fra fjellet og inn til sjekkpunktet McGrath. Men det gjelder for de fleste. Varme temperaturer, snøfall og sludd har senket farten i sporet. På sjekkpunktet Nikolai konstaterte Sigrid at også iskremen hun hadde tatt med seg i sleden fra starten på søndag var smeltet – til ren suppe.

Nå har hun kjørt videre til Takotna hvor hun tar en obligatorisk 24-timers hvile sammen med Team Norways Kjetil Backen. Det er nok fint å få litt tid sammen med Kjetil som er en god mentor og venn. Og det er alltid godt å kunne diskutere strategier og sammenligne notater, spesielt når kjøreforholdene endrer seg slik de nå har gjort.

Løypekart Iditarod function center(width,height,cx,cy){ var x=(cx==0)?0:(cx==1)?parseInt((screen.width-width-10)/2):screen.width-width-10; var y=(cy==0)?0:(cy==1)?parseInt((screen.height-height-56)/2):screen.height-height-56; return (",top="+y+",left="+x); } function openwindow(url){ window.open(url,"Iditarod","toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,menubar=no,scrollbars=no,resizable=no,width=625,height=500,top=200,left=200"); }

Det varme og tunge været har også gjort sitt for flyforholdene i sentrale Alaska. Med et ubarmhjertig lokk av tåke og snødriv over landskapet øst for Mt. McKinley er vår pilot Chad og hans fly forhindret fra å frakte oss inn til sjekkpunktene på den andre siden av fjellpasset. Vi forsøkte igjen i dag, men måtte snu da turbulensen etter hvert ble såpass kraftig at jeg ble sittende mer i taket på Cessnaen enn i setet, noe som også resulterte i et lite kutt og en stor kul i pannen. Sikten var minimal og vi ble tvunget til å sette kursen mot Fairbanks hvor vi nå har satt opp ufrivillig basecamp i pilotenes varmestue. Ære være de vennligsinnede bushpilotene i Alaska for deres gjestfrihet mot frustrerte nordmenn! Herfra følger vi værrapportene kontinuerlig og gjør et nytt forsøk i morgen.

Det har vist seg at Freia Melkesjokolade i sekken alltid er velkomment når man ubudent må banke på dører for husrom, toalettbesøk, tilgang til internett, eller som nå – værrapporter inn på løypa til Sigrid. Vi setter foreløpig vår lit til gps´en på Sigrids slede. Og én ting er sikkert: hun er i løypa, med 14 hunder, og i god form. Det er da tross alt det viktigste.

Trude Liverød Paulsson er pressekontakt og «altmuligdame» for Team Ekran.