Stjernene Aamodt Kilde og Lucas Braathen er bare to av rundt 30 alpinister som er involvert i striden om markedsrettigheter med Norges Skiforbund.

Kilde er utøvernes representant og sier at de er «skuffet» over Skiforbundets håndtering. Uttalelsene kommer frem i et e-post-svar som VG har fått fra Kilde og advokat Pål Kleven, som representerer alpinistene, etter at NSF nå sender stjernekonflikten til Idrettsforbundet.

– Vi vil fortsette å kjempe for en balansert landslagsavtale. Dette inkluderer en anerkjennelse av at det er vi, utøverne, som innehar våre egne personlige rettigheter som navn, bilde og signatur, fastslår Aleksander Aamodt Kilde.

– Skiforbundet kan ikke administrere disse rettighetene som om de er deres egne. I essens etterspør vi ikke mer enn det som anses som en selvfølge i andre profesjonelle miljøer.

Aleksander Aamodt Kilde understreker at Skiforbundets lovutvalg har gitt støtte til utøverne.

– Målet vårt er ikke å øke våre markedsrettigheter, men å ivareta solidariteten landslagsmodellen bygger på. Vi anerkjenner Skiforbundets rolle i å bruke våre personlige rettigheter for finansiering i tråd med NIFs lover.

MOTEBEVISST: Lucas Braathen var hjertelig til stede under Milan Fashion Week, der var han på samme show som Max Verstappens samboer Kelly Piquet (t.v.). I midten Jennifer Bardelle fra Jacob Cohen. Foto: pinheiiroo / Instagram. Foto: pinheiiroo / Instagram

Aamodt Kilde mener at kjernen i saken er «kontroll og medbestemmelse» for hvordan disse rettighetene utnyttes kommersielt.

– Dette støttes også av Skiforbundets eget lovutvalg, og er i tråd med praksis i andre idretter som skiskyting, fotball og håndball, påpeker han.

Likevel kommer altså norske alpinister til start i verdenscupåpningen i Sölden neste helg.

– Til tross for vår skuffelse over Skiforbundets håndtering, er det uaktuelt for oss å ikke stille til start. Vi vil akseptere forbundets vilkår for kommende sesong, men vil fortsette vår juridiske prosess i NIF-systemet, fastslår Aleksander Aamodt Kilde. Han ber om «ro i forkant av sesongstarten» og vil ikke kommentere saken ytterligere.

Kilde mener også at et «bedre samarbeid mellom NSF og løperne vil gjøre at kaken blir større for alle».

GENERALSEKRETÆR: Arne Baumann. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Skiforbundets generalsekretær Arne Baumann svarer slik:

– Vi har samme interesse som utøverne når det gjelder å få vurdert disse prinsipielle spørsmålene. Skistyret ønsker også at et utvalg skal gå grundig gjennom disse problemstillingene, og her vil selvsagt utøvere være representert. Nå ønsker vi at utøverne skal få ro og forberede seg best mulig til sesongstart, sier Arne Baumann til VG.

Denne uken ble det nemlig kjent at Norges Skiforbund skal sende saken til Norges idrettsforbund. Der heter at de skal «vurdere nødvendige tolkningsspørsmål knyttet til markedsbestemmelsene i NIFs lov» og at «skistyret opplever at det er ulike juridiske tolkninger knyttet til disse spørsmålene».

Pål Kleven i Advokatfirmaet Kleven & Kristensen mener at NSF nå legger opp til omkamp ved å sende saken til NIF.

– Etter en lang intern prosess ble saken brakt inn for Skiforbundets eget lovutvalg, og det avga i november 2022 en enstemmig uttalelse som støtter vårt syn. Det er derfor beklagelig at Skiforbundet nå har vedtatt at forbundet likevel ikke anerkjenner uttalelsen fra sitt eget lovutvalg og forsøker å få en omkamp i NIFs lovutvalg. Det skjer nesten et helt år etter lovutvalgets uttalelse, og etter at Skiforbundet tilbød en landslagsavtale i mai 2023 som lovutvalget også har uttalt ikke er i tråd med lovens system.

– Det skal bli interessant å se hvordan NIFs lovutvalg, som er et rådgivende organ til Idrettsstyret, stiller seg til saken.

ADVOKAT: Pål Kleven. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I sin begrunnelse skriver Skiforbundet at «dette er prinsipielt viktige spørsmål for driften av norsk skisport. Den sportslige virksomheten kan bli påvirket både i topp og bredde, og det dreier seg blant annet om på hvilken måte det kommersielle arbeidet organiseres og finansieres».

– Skiforbundet må ta innover seg at bruken og verdien av utøvernes personlige rettigheter har økt betydelig de siste 10 årene, og at utøverne har et bevisst forhold til hvordan de oppfattes i samfunnet. Denne bruken må avklares på forhånd mellom utøvere og forbund for å unngå slike konflikter som vi har vært vitne til de siste årene, sier Pål Kleven.

Arne Baumann i Skiforbundet svarer:

– Skiforbundet ønsker som kjent at NIF vurderer hvordan lovverket skal tolkes, fordi det er ulike juridiske oppfatninger knyttet til disse spørsmålene. Det er også advokat Kleven godt kjent med.

PS: Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) sendte nylig ut en e-post hvor de gjorde det klart at de støtter utøverne fullt ut i konflikten.